Βλεννόρροια ή γονόρροια

Η βλεννόρροια (ή γονόρροια) προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, το Neisseria gonorrhea, που προσβάλλει κυρίως την ουρήθρα ενώ πιο σπάνια το ορθό ή τον φάρυγγα. Αν το βακτηρίδιο έρθει σε επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Η περίπτωση αυτή είναι πιο συχνή σε νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπασχαν από βλεννόρροια.
Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται με το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό. Τα βακτηρίδια μεταφέρονται και με χέρια που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο πέος, κόλπο ή ορθό  / πρωκτό.
Προφύλαξη
Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει εξέταση και των δύο ερωτικών συντρόφων.
Συμπτώματα
Πέος: Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα βλεννόρροιας στους άνδρες είναι ένα κιτρινωπό έκκριμα, που στάζει από το πέος. Κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση μπορεί να αισθανθείς κάψιμο ή τσούξιμο (σαν να ουρείς ξυράφια), ενώ η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα κοκκινίζει.
Ορθό, πρωκτός: Φαγούρα, εσωτερικός πόνος και κιτρινωπό έκκριμα.
Φάρυγγας: Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα
Αν δεν υποβληθείς σε θεραπεία, η βλεννόρροια μπορεί να δημιουργήσει χρόνια λοίμωξη όπως προστατίτιδα, ορχίτιδα, πυελονεφρίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα. Επίσης μπορεί  να εξαπλωθεί στο σπερματικό πόρο και να προκαλέσει στειρότητα αλλά ακόμα και αρθρίτιδα. Σύμφωνα με νέες μελέτες, μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες. (Reuters, British Journal of Cancer, January 2007)
Ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, το βακτηρίδιο παραμένει και μπορεί να μεταδοθεί.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται μετά από ειδική μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος του πέους του πρωκτού ή του φάρυγγα, ανάλογα που εντοπίζονται τα συμπτώματα.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι απλή  και οριστική. Δίνεται αντιβίωση σε ενέσιμη μορφή με άμεσα αποτελέσματα. Αν  το βακτηρίδιο είναι πολύ ανθεκτικό, η αντιβίωση χορηγείται για τέσσερις ημέρες σε συνδυασμό με δισκία
Συμβουλές
-Μην πιέζεις την ουρήθρα σου για να βγάλει περισσότερο έκκριμα. Μπορεί να την τραυματίσεις εσωτερικά και να χειροτερέψεις την  κατάσταση.
-Μετά από κάθε επαφή με την πάσχουσα περιοχή, πλύνε καλά τα χέρια σου. Απόφυγε την επαφή των χεριών με τα μάτια.
-Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
-Μίλησε με τον γιατρό σου

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button