Απόφαση-σταθμός για τα γκέι ζευγάρια στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την Τετάρτη έναν ομοσπονδιακό νόμο που περιορίζει τον ορισμό του γάμου στα ετερόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για την τέλεση γκέι γάμων στην Καλιφόρνια, στην οποία ίσχυε νόμος που απαγόρευε στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν.

Η διπλή απόφαση ερμηνεύεται ως μεγάλη νίκη για το κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα στον γάμο» δήλωσε, μέσω twitter, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Οταν όλοι οι Αμερικανοί τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης – ανεξαρτήτως του ποιοι είναι ή ποιους αγαπούν – είμαστε όλοι πιο ελεύθεροι» δήλωσε λίγο αργότρα ο αμερικανός Πρόεδρος.

Πλήθος υποστηρικτών των γκέι γάμων πανηγύρισαν έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.

Η απόφαση, που ελήφθη με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, σημαίνει ότι ένα νομίμως παντρεμένο ζευγάρι αντρών ή γυναικών δικαιούται να αξιώσει τα ίδια προνόμια (φοροαπαλλαγές, παροχές, επιδόματα κ.λπ.) που απολαμβάνει ένα ετερόφυλο ζευγάρι.

Παράλληλα, το δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Καλιφόρνια, όπου ίσχυε νόμος ο οποίος τους απαγορεύει.

Το Δικαστήριο (και εδώ με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά) έκρινε ότι όσοι επιδιώκουν την απαγόρευση των γκέι γάμων δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εναντίον των αποφάσεων πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, με τις οποίες νομιμοποιούνται οι επίμαχοι γάμοι.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ότι η απαγόρευση των γκέι γάμων είναι αντισυνταγματική. Εκτιμάται ότι oi αξιωματούχοι της pολιτείας της Καλιφόρνιαw θα κάνουν χρήση της απόφασης προκειμένου να αρχίσουν ξανά να τελούνται οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι σε 12 αμερικανικές πολιτείες και στην πόλη της Ουάσιγκτον.

tanea.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button