Το γαστρεντερικό μας σύστημα

Το γαστρεντερικό ή πεπτικό μας σύστημα αποτελείται από το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο. Η βασική λειτουργία του είναι να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή που παίρνουμε και να αποβάλει τα άχρηστα.
Η χώνεψη της τροφής γίνεται στο στομάχι. Η τροφή μπορεί να παραμένει στο στομάχι έως και έξι ώρες. Για την χώνεψη βοηθούν διάφορα ένζυμα και οξέα που εκκρίνονται στο στομάχι. Τα οξέα αυτά είναι πολύ ισχυρά και πολλές φορές μπορούν να σκοτώσουν και ιούς όπως τον ιό του hiv.
Μετά το στομάχι η χωνεμένη τροφή περνάει στο λεπτό έντερο. Το λεπτό έντερο έχει μήκος περίπου επτά μέτρα. Εδώ συνεχίζεται η χώνεψη της τροφής και απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά της. 
Από το λεπτό έντερο η τροφή περνάει στο παχύ έντερο. Εδώ απορροφώνται τα υγρά από την χωνεμένη τροφή η οποία αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει πιο στερεή μορφή ώστε να διαμορφωθεί σε κόπρανα. Τα κόπρανα κατευθύνονται προς το ορθό και από εκεί στον πρωκτό και αποβάλλονται από το σώμα μας. Το περιεχόμενο του παχύ εντέρου συγκρατείται από έναν κυλινδρικό μυ-σφικτήρα μέχρι να είναι έτοιμο να περάσει στο ορθό.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button