Queer Τανγκό: Μία αλλαγή στην παράδοση

Με τη διεθνοποίηση του τάνγκο, ξεχάστηκε η προέλευση από τις παραγκουπόλεις και ο αυστηρά κωδικοποιημένος χορός εξήχθη με σαφώς καθορισμένους ρόλους μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Στις παραδοσιακέςmilongasοι χώροι στην Αργεντινή, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να χορέψουν ταγκόοι γυναίκες γενικά κάθονται στη μία πλευρά της πίστας για να δείξουν στους πιθανούς εταίρους τους ότι ήταν διαθέσιμες. Ο άντρας προσκαλείτη γυναίκα για χορό με μια κίνηση της κεφαλής και οι γυναίκες αποδέχονται ήαπορρίπτουν την πρόταση. Έτσι αρχίζει ένας χορός, στον οποίο ο άντρας οδηγεί και η γυναίκα ακολουθεί με συγκεκριμένα βήματα ομορφαίνοντας το χορό με διάφορες φιγούρες.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υποστηρίζουντο λεγόμενο Queer Tάνγκο, με το queer κυριολεκτικά να σημαίνει “παράξενο”, “διαφορετικό” ή ακόμα και “εκκεντρικό”. Η λέξη “queer” παραδοσιακά χρησιμοποιείται υποτιμητικά εναντίον ανθρώπων για συγκεκριμένους λόγους φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά τελικά οικειοποιήθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και μελέτες που εξετάζουν τους αγώνες τους. Το Queer Tάνγκο ως εκ τούτου, δεν έχει στόχο μόνο να δημιουργήσει χώρους για την ομοφυλοφιλική κοινότητα να εκφραστεί μέσα από το τάνγκο, αλλά επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους, να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να προχωρήσουν πέρα από τους κανόνες της κοινωνικής ισότητας των φύλων. Καθώς εξηγεί το ιστολόγιο Buenos Aires Queer Tango:

[Το Queer Τάνγκο] είναι ένας χώρος για ταγκό ανοιχτός σε όλους. Ένας χώρος για συνάντηση, κοινωνικοποίηση, μάθηση και πρακτική που επιχειρεί να εξερευνήσει διάφορες μορφές επικοινωνίας μεταξύ εκείνων που χορεύουν. Το queer ταγκό δεν προϋποθέτει το σεξουαλικό προσανατολισμό των χορευτών του ούτε για την προτίμησή τους για την κατάληψη του ενός ή του άλλου ρόλου όταν χορεύουν.

Παρά το γεγονός ότι κατά την έναρξή του μόνο άντρες χόρευαν το ταγκό, στις παραδοσιακές milongas του σήμερα, σύντροφοι του ιδίου φύλου έχουν πέσει θύματα διακρίσεων ακόμη και απομακρύνθηκαν από την πίστα. Στην πραγματικότητα, η γέννηση πολλών “queer” milongas ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις.

Στο παρακάτω βίντεο, μοιρασμένο στο YouTube από τον Edgardo Tucu, μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο άνδρες να εναλλάσσονται στους παραδοσιακούς ρόλους του χορού στο Διεθνές Φεστιβάλ Queer Tango 2015 στο Μπουένος Άιρες:

Για πολλούς, το ταγκό είναι ένας χορός αρρενωπός που υποβιβάζει τις γυναίκες σε ένα παθητικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση αυτού του νέου στυλ τάνγκο, ο ρόλος των γυναικών έχει γίνει πιο συμμετοχικός. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες απολαμβάνουν την άσκηση του ρόλου του να οδηγούν το χορό. Στο Queer Τάνγκο, οι γυναίκεςμπορεί να οδηγήσουν ή να οδηγηθούν όταν χορεύουν με έναν άνδρα ή με μια άλλη γυναίκα.

Στο παρακάτω βίντεο, που μοιράστηκε στο YouTube από το Tango Queer, μια γυναίκα οδηγεί, ενώ μία άλλη ακολουθεί τα βήματα:

Η Mariana Docampo, μία από τις πρωτοπόρες του Queer Ταγκό στο Μπουένος Άιρες, εξηγεί στο blog της ότι το κύριο σημείο της χορευτικής κίνησης δεν είναι ακριβώς η ανατροπή των ρόλων, δεδομένου ότι, τελικά, αυτό είναι μέρος της δομής του τάνγκο. Το πρόβλημα έγκειται στηνσταθεροποίηση και την ταυτότητα με το φύλο των χορευτώνκαι μπορεί ακόμη και νααποκρυσταλλώνει το βαθύτερο των κοινωνικών στερεοτύπων:

Το τανγκό είναι ένας δημοφιλής χορός και, ακριβώς όπως και κάθε άλλος, λειτουργεί ως καθρέφτης της κοινωνίας από την οποία πηγάζει και στην οποία αναπτύσσεται. Σε αυτή την περίπτωση, είναι η κοινωνία στο Μπουένος Άιρες. Αλλά το τανγκό είναι επίσης ένας χορός με έντονη αισθησιακή χροιά. Και έτσι αυτός ο “καθρέφτης” αντανακλά περισσότερο από έναν τρόπο που η κοινωνία μας βλέπει τον ερωτισμό μεταξύ των μελών της: πρώτα, άντρας-γυναίκα. Μετά, θα μπορούσαμε να πούμε, ενεργά-παθητικά.

Συνεχίζει λέγοντας:

Αυτή η αντιστοίχιση απλοποιεί σημαντικά τον πολύπλοκο ερωτικό ιστό που υπάρχει μεταξύ των ατόμων. Και αν αυτό αντιπροσωπεύει μία αναγνωρίσιμη πλειοψηφία στην κοινωνία λοιπόν, καθιερώνει έναν τρόπο να αισθανθούμε “αποδεκτοί”, ενώ προετοιμάζει και λογοκρίνει τρόπους για να αισθάνεσαι διαφορετικός. Έχει οριστεί ως πρότυπο. Και εκτός αυτού του προτύπου παραμένει ο καθένας του οποίου η αίσθηση είναι διαφορετική.

Το Queer Tανγκό έπρεπε να βρει το δικό του χώρο εκτός των παραδοσιακώνmilongas. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Μπουένος Άιρες, υπάρχουν διαφορετικές “queer” ή “gay” milongas, όπου η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μπορεί να χορέψει χωρίς να είναι θύματα διακρίσεων. Οι χώροι του Queer Tανγκό είναι χωρίς αποκλεισμούς και ανοιχτοί σε όλους. Στο παρακάτω βίντεο, που μοιράστηκε από τον Narkotango, βλέπουμε ένα ζευγάρι που εξερευνά και αλλάζει τους ρόλους τους κατά τη διάρκεια του χορού σε μία από τις queermilongas στην πρωτεύουσα της Αργεντινής:

πηγή: globalvoices.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button