Ουριθρήτις

Μη ειδική ουρηθρίτιδα
Ουρηθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή της ουρήθρας. Μπορεί να προκληθεί από πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από αίτια που δεν σχετίζονται με το σεξ. Ουρηθρίτιδα που δεν σχετίζεται με γονόκοκο, ονομάζεται μη ειδική ουρηθρίτιδα. Τα χλαμύδια είναι η πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση της μη ειδικής ουριθρίτιδας.
Πως μεταδίδεται
Η μη ειδική ουρηθρίτιδα οφείλεται σε πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με το πρωκτικό, το κολπικό ή τοστοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Προφύλαξη
Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα
Συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε δέκα μέρες από την μόλυνση. Πρόκειται για υπόλευκο υγρό που στάζει από το στόμιο τηςουρήθρας (συνήθως εμφανίζονται λεκέδες στο εσώρουχο). Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι κάψιμο ή  τσούξιμο όταν ουρείς και συχνουρία.
Διάγνωση
Η διάγνωση είναι απλή και ανώδυνη και βγαίνει μετά από ειδική μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος του πέους και καλλιέργεια των πρωινών ούρων.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και γίνεται με αντιβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικό να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ (ερεθίζει την ουρήθρα). Όσο πιο νωρίς αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερα. Επανάληψη της λοίμωξης (χρονιότητα) μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης (π.χ. κυστίτιδα) ή των νεφρών.
Συμβουλές
-Μην πιέζεις την ουρήθρα σου για να βγάλει περισσότερο έκκριμα. Μπορεί να την τραυματίσεις εσωτερικά και να χειροτερέψεις την  κατάσταση.
-Μετά από κάθε επαφή με την πάσχουσα περιοχή, πλύνε καλά τα χέρια σου.
-Ολοκλήρωσε την θεραπεία ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
-Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Καλό είναι να γίνει εξέταση και των ερωτικών συντρόφων, για να αποφεύγεται ο κύκλος επαναμόλυνσης. 
-Η καλή υγιεινή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τόσο για την θεραπεία όσο και για την αποφυγή μόλυνσης.
-Μίλησε με τον γιατρό σου.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button