Κονδυλώματα / HPV

Κονδυλώματα / HPV
Τα κονδυλώματα  οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV- Human Papiloma Virus). Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχουν αναγνωριστεί γύρω στους 100 τύπους του ιού αυτού. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές  στα πέλματα και στις παλάμες. Ο τύπος όμως του ιού που προκαλεί τις μυρμιγκιές δεν μεταδίδεται σεξουαλικά. Μόνο το ένα τρίτο των τύπων του ιού μεταδίδεται σεξουαλικά και αναπτύσσεται αποκλειστικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων .
Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Εξωτερικά εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ή το αιδοίο και στο πέος. Στο πέος τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία για την περιοχή της βαλάνου (κεφαλάκι). Εσωτερικά προσβάλουν τον βλεννογόνο του αιδοίου ή του ορθού και σε ορισμένες  περιπτώσεις το στόμα.
Κάποια  στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν κονδυλώματα αλλά αλλοιώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του ορθού. Αν αυτές οι αλλοιώσεις μείνουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες μπορούν να καταλήξουν σε καρκίνο του ορθού! Σε άτομα που ζουν με τον hiv  ο κίνδυνος αυτός είναι 7 φορές μεγαλύτερος.
Με τι μοιάζουν;
Μοιάζουν με μικρές ελίτσες που μεγαλώνουν με τον χρόνο. Όταν μεγαλώσουν συνενώνονται μεταξύ τους και έχουν το χαρακτηριστικό  σχήμα  του κουνουπιδιού, με την επιφάνεια να σχηματίζει μικρές μυτερές προεξοχές. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να σχηματίζουν αθροίσματα (ομάδες). Μπορούν να επεκταθούν και να καταλάβουν μεγάλη επιφάνεια. Το χρώμα τους συνήθως είναι αυτό του δέρματος, ομως μερικές φορές λευκάζουν ή είναι ελαφρά κοκκινωπά.
Πως μεταδίδονται
Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή με την μολυσμένη περιοχή. Έτσι εκτός από την διείσδυση και άλλες σεξουαλικές πρακτικές, όπως το «πινέλο», δονητές ή ακόμα και δάχτυλα  μπορεί να μας φέρουν σε επαφή με τον ιό.
Τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά αφού περάσουν κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες (εξη-οκτώ μήνες)  από την στιγμή της μόλυνσης.
Προφύλαξη
Η χρήση του προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές είναι ένα ικανοποιητικό μέτρο προφύλαξης. Επειδή τα κονδυλώματα μπορούν να προσβάλουν μεγάλη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, είναι δυνατό το προφυλακτικό να μην καλύπτει όλη την περιοχή και έτσι να υπάρχει μετάδοση και παρά την χρήση προφυλακτικού.

Συμπτώματα
Πρόκειται για μια αρκετά ύπουλη ασθένεια αφού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Γίνεται αντιληπτή μόνο με την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, τα οποία συνήθως δεν πονούν.  Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα κονδυλώματα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο ερεθισμός της περιοχής,  το αίσθημα του καψίματος ή πόνος στην περιοχή του πρωκτού(κυριώς στα εσωτερικά κονδυλώματα). Τα εσωτερικά κονδυλώματα στον πρωκτό εμφανίζονται στο τελευταίο άκρο και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ βαθιά προς το ένετρο.
Με τη πάροδο του χρόνου διογκώνονται και μπορεί να ματώνουν. Τα κονδυλώματα προδιαθέτουν την εμφάνιση καρκίνου σε άνδρες (στο ορθό) και σε γυναίκες (στον τράχηλο της μήτρας) για αυτό δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία.

Διάγνωση
Η διάγνωση είναι απλή και ανώδυνη. Ο γιατρός  (δερματολόγος-αφροδισιολόγος) μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με την χρήση μεγεθυντικού φακού. Όταν τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά ίσως χρειαστεί να γίνει πρωκτοσκόπιση (ειδική εξέταση για να δει ο γιατρός τον βλεννογόνο του πρωκτού)  για καλύτερη διάγνωση. Επίσης στην περίπτωση των εσωτερικών κονδυλωμάτων στον πρωκτό μπορεί να γίνει τεστ Παπ, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μια καλή εξέταση μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπ. Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά καλό είναι να γίνει εξέταση και για εσωτερικά κονδυλώματα.
Θεραπεία
Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας για τα κονδυλώματα και ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό που έχει προχωρήσει η πάθηση.
Ο πιο συχνός τρόπος είναι η επάλειψη με ειδική αλοιφή μέχρι την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων. Η αλοιφή αυτή είναι αρκετά καυστική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άλλοι τρόποι είναι:
Καυτηριασμός (κρυοπηξία ή υγρό άζωτο).
Χειρουργική αφαίρεση.
Αφαίρεση με lazer.
Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Επειδή  ο ιός  παραμένει μέσα στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να επανεμφανιστούν.
Από τις αρχές του 2007 έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα εμβόλιο για ορισμένους τύπους του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ενώ το εμβόλιο προορίζεται κυρίως για νέες γυναίκες, κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει χρήση του εμβολίου και από τους άνδρες, 
Συμβουλές
-Αν δεις μικρές ελίτσες στην περιοχή των γεννητικών σου οργάνων ή του πρωκτού πήγαινε αμέσως στον γιατρό, όσο πιο νωρίς αρχίσεις  την θεραπεία για τα κονδυλώματα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις για γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.
-Μέχρι την αποθεραπεία των κονδυλωμάτων καλό είναι να  αποφεύγεις τις σεξουαλικές επαφές.
-Ενημέρωσε τον σεξουαλικό σου σύντροφο και παρότρυνε τον να εξετασθεί και αυτός για να αποφύγετε τις επαναμολύνσεις.
 Αν έχεις αιμορροΐδες μην χρησιμοποιείς κορτιζονούχες αλοιφές γιατί η κορτιζόνη βοηθάει στον πολλαπλασιασμό τους.
-Καλό είναι να επισκέπτεσαι έναν δερματολόγο-αφροδισιολόγο μια – δύο φορές το χρόνο για εξετάσεις.
-Κάνε εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Μίλησε με τον γιατρό σου.

Αν μολυνθείς ο  ιός θα μείνει για πάντα στο σώμα σου, αλλά το ανοσοποιητικό  σου σύστημα καταφέρνει να τον κρατάει υπό έλεγχο.
Αν πάψει να υπάρχει αυτός ο έλεγχος τότε εμφανίζονται δερματικές εκδηλώσεις ή αλλοιώσεις.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button