Καταγγελία Ομοφοβικού Συγγράματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Good As (You)th, ομάδα νέων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων, καταγγέλει τον αναχρονισμό ενός συγγράμματος που διδάσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συλλέγει υπογραφές για την διόρθωση ή αφαίρεση του. Σύμφωνα με την Good As You(th):

“Στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ διδάσκεται το βιβλίο “Ιατροδικαστική: από τη θεωρία στην πράξη”, του καθηγητή Δ. Ψαρούλη. Το σύγγραμμα περιλαμβάνει αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές ιδεοληψίες που στρέφονται κατά των ομοφυλόφιλων. Χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία ως “διαστροφή” που συναντάται μόνον στον άνθρωπο και την ταυτίζει με την παιδεραστία. Αναφέρει πως «οι ομοφυλόφιλοι είχαν κακές σχέσεις με τον πατέρα τους ή δεν τον έβλεπαν συχνά, ενώ οι μητέρες τους ήταν υπερπροστατευτικές» και πως «το οικογενειακό περιβάλλον των λεσβιών έδειξε ότι οι μητέρες τους ήταν αδιάφορες» που συντείνουν στον στιγματισμό της ομοφυλοφιλίας ως αρρώστιας. Το μόνο πρόβλημα που έχουν τα ομοφυλόφιλα άτομα είναι οι διακρίσεις εις βάρος τους και η ψυχολογική ή φυσική βία που δέχονται που με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το εν λόγω σύγγραμμα διαδίδει. Ζητούμε την άμεση διόρθωση του εν λόγω συγγράμματος με την αφαίρεση κάθε αναφοράς στην ομοφυλοφιλία ως διαστροφή είτε την οριστική αντικατάστασή του.”

Υπογράψτε την καταγγελία/αίτηση εδώ

Σε σχετική ανάρτηση του στο facebook, ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) επισημαίνει πως στο παρελθόν, εκτός από το βιβλίο του Δ. Ψαρούλη, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης κατέθεσε στη δίκη του για ομοβοφία μια επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο (“η ομοφυλοφιλία αποτελεί διαστροφή”) από τον Ματθαίο Τσούγκα, καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button