Οι 50 – πολύχρωμες – αποχρώσεις της LGBTQI ιστορίας! (μέρος Α’)

1. Το αρχαιότερο πορνό του κόσμου εμφανίστηκε πριν από 3.000 χρόνια και περιλαμβάνει ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια.
2. Οι hook-up συνομιλίες αποτελούν πανάρχαιο φαινόμενο. Από τις πρώτες, αυτή που περιφράφεται σε έναν μύθο της Αρχαίας Αιγύπτου ανάμεσα στους θεούς ‘Ωρος και Σεθ. Ο Σεθ προσπαθούσε να πείσει τον Ώρο να κοιμηθεί μαζί του, λέγοντας του: “Πόσο υπέροχα είναι τα οπίσπθια σου. Και πόσο γυμνασμένους μηρούς έχεις…” Στο τέλος τον κατάφερε!
3. Στην Αίγυπτο δύο άνδρες, υπεύθυνοι για την περιποίηση των νυχιών των Φαραώ, βρέθηκαν θαμμένοι σε έναν κοινό τάφο, ακριβώς όπως συνήθιζαν να θάβουν τα παντρεμένα ζευγάρια. Η επιτάφια επιγραφή μάλιστα έγραφε: “Ενωμένοι στη ζωή, ενωμένοι και στον θάνατο. Ίσως να πρόκειται για το αρχαιότερο (επίσημο) gay ζευγάρι.

4. Κάποιες ιστορικές προσωπικότητες αγαπούσαν τόσο πολύ τους συντρόφους τους που θέλησαν να τους θεοποιήσουν. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να αναγνωρίσει τον Ηφαιστίωνα ως θεό. Περιορίστηκε τελικά στον τίτλο του “θεϊκού ήρωα”. Στο ίδιο σκεπτικό και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ανδριανός.

5. Και όμως η εκκλησία έχει ευλογήσει στον παρελθόν την ένωση gay ζευγαριών. Ένα από αυτά ήταν και ο βυζαντικός Αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ (876-886) με τον σύντροφο του Ιωάννη.

6. Στον μύθο του Αριστοφάνη περί δημιουργίας, υπήρχαν τριών ειδών πλάσματα. Αυτά με τα δύο ανδρικά κεφάλια (κατάγονταν από τον ήλιο), αυτά με τα δύο γυναικεία (κατάγονταν από τη γη) και αυτά που είχαν ένα ανδρικό και ένα γυναικείο κεφάλι (κατάγονταν από το φεγγάρι). Επειδή ήταν παντοδύναμα ο Δίας τους χώρισε στα δύο. Από τότε το καθένα ψάχνει το άλλο του μισό.

7. Ο θεός Ερμής αντιπροσωπεύει την ισορροπία ανάμεσα στο αρσενικό και θηλυκό στοιχείο. Ήταν μάλιστα ο πατέρας του Ερμαφρόδιτου που είχε τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία γεννητικά όργανα.

8. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονταν την ετεροφυλοφιλία – ομοφυλοφιλία, όπως εμείς σήμερα. Πίστευαν όμως στην έννοια του “ενεργητικού” και “παθητικού”.  Το πιο σύνηθες για ένα όμοφυλο ζευγάρι ήταν ο ένας σύντροφος να είναι μεγαλύτερος και ο άλλος αρκετά νεότερος. Ο μεγαλύτερος, πέρα από ερωτικός σύντροφος. θεωρούνταν και μέντορας του νεότερου. Πίστευαν επίσης, ότι το σπέρμα ήταν πηγή γνώσης που έπρεπε να μεταδοθεί.

9. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη 150 gay ζευγαριών στη Θήβα που νίκησαν τον στρατό της Σπάρτης.

10. Στην αρχαία Κίνα αναφέρονταν στην ομοφυλοφιλία με τους όρους “κομμένο μανίκι” και “απολαύσεις του δαγκωμένου ροδάκινου”.

11. Μέχρι τα τέλη του 1400 η λέξη “girl” (κορίτσι) χρησιμοποιούταν για να περιγράψει και τα δύο φύλα. Για να μην υπάρχει μάλιστα παρανόηση τα αρσενικά παιδιά τα αποκαλούσαν “Knave girls” και τα θηλυκά “gay girls”.

12. Η λέξη drag πρόκειται μάλλον για ακρώνυμο (Dressed Resembling A Girl) που προέρχεται από τον Σαίξπηρ και τους σύγχρονούς του.

13. Το δικαστήριο της Βιρτζίνια αναφέρει την πτώτη καταγραφή “αναθεώρησης” φύλου. Συγκρεκριμένα, ένας υπηρέτης με το όνομα Thoma-ine Hall ανακηρύχθηκε από τον κυβερνήτη ταύτοχρονα ως άνδρας και γυναίκα.

14. Στις αρχές του 17ου αιώνα, στο σημείο όπου είναι χτισμένο το παλάτι του Buckingham υπήρχε ένας gay οίκος ανοχής.

15. Ο εξερευνητής Nicholas Biddle, ανακάλυξε το 1806 ότι στη φυλή Minitarees “αν ένα αγόρι παρουσιάσει θυληπρέπεια, μεγαλώνει μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια, ντύνεται ως κορίτσι και κάποιες φορές παντρεύεται με κάποιον άνδρα”.

16. Η (ομοφοβική) Ουγκάντα είχε στο παρελθόν έναν gay βασιλιά (King Mwanga II 1884 -1888).

17. Τον 19ο αιώνα η λέξη “gay” αναφερόταν κυρίως στις γυναίκες που εκδίδοταν, ενώ gay άνδρας ήταν κάποιος που κοιμόταν με πολλές γυναίκες.

18. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στο Λονδίνο του 18ου αιώνα έφτιαξαν τη γλώσσα Polari για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

19. Η ιστορία της Carmilla, μιας λεσβίας βαμπίρ που κυνηγούσε νεαρές γυναίκες, γράφτηκε 25 χρόνια νωρίτερα από αυτή του Δράκουλα.

20. Οι Η.Π.Α είχαν για πρόεδρο έναν gay άνδρα. Ο λόγος για τον James Buchanan.

21. Ο σύγχρονη ερμηνεία του όρου gay προέρχεται από τη λέξη gaycat που στην αργκό σημαίνει το αγόρι που συντροφεύει έναν μεγαλύτερο άνδρα και κερδίζει την προστασία του κάνοντας “ερωτικές χάρες”.

22. Μπορεί η χρήση του “monocle” (φακός οράσεως για το ένα μάτι) να στάματησε να χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το style των λεσβιακών κύκλων στις αρχές του 20ου αιώνα.

23. Ο Bill Haines ήταν ο πρώτος επώνυμος που έκανε coming out (1933).

24. Ο παλιότερος LGBT οργανισμός στον κόσμο βρίσκεται στην Ολλανδία. Ιδρύθηκε το 1946 και ονομάζεται Center for Culture and Leisure (COC). Το όνομα είναι παραπλανητικό μιας και δεν ήθελε να αποκαλύψει τις δραστηριότητές του.

25. Τα gay θύματα του Ολοκαυτώματος, θεωρούνταν εγκληματίες ακόμα και μετά από την απελευθέρωση τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

πηγή: avmag.gr

gay tilefoniko sex

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button