Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες

Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες
Δεν είναι μόνο η «Ζωή της Αντέλ» που επιχείρησε να μπει βαθιά στον ψυχισμό ενός ερωτευμένου ζευγαριού του ίδιου φύλου. Φέτος, στο ίδιο Φεστιβάλ, αυτό των Κανών, ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Ματ Ντέιμον, δύο κατ’ εξοχήν χολιγουντιανοί ηθοποιοί, πρωταγωνίστησαν στο «Behind the Candelabra» στους ρόλους του διάσημου πιανίστα Λιμπεράτσε και του νεαρού εραστή του.

 

Οι κριτικοί μίλησαν για μια συγκινητική και ταυτόχρονα αστεία ιστορία αγάπης – ωστόσο η ταινία γυρίστηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού ΗΒΟ, καθώς, έστω και μ’ αυτούς τους πρωταγωνιστές, θεωρήθηκε «υπερβολικά γκέι για μια mainstream κινηματογραφική διανομή».

Σύμφωνα με έναν αρθρογράφο της έγκριτης εφημερίδας «Guardian», «οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες που γυρίζονται στην εποχή μας δεν είναι στρέιτ αλλά γκέι». Το ’90, υποστηρίζει, συγκλονιστήκαμε από υπέροχα love story ιστορίες όπως ο «Αγγλος ασθενής» και «Οι γέφυρες του Μάντισον». Οχι όμως και στις επόμενες δεκαετίες. Μας ακούγεται λίγο υπερβολικός, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως η «Επιστροφή στο Μπρόκμπακ Μάουντεν», με θέμα τον έρωτα μεταξύ δύο γκέι καουμπόι (όσο κωμικό και αν ακούγεται αυτό εκ πρώτης όψεως), ήταν μια υπέροχη και σπαρακτική ερωτική ιστορία. Το ίδιο και η ταινία «Ενας άντρας μόνος» για έναν άνδρα (Κόλιν Φερθ) που προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος του μετά το θάνατο του εραστή του. Και οι δύο ταινίες (όπως και το «Milk» με τον Σον Πεν) έφτασαν μέχρι τα Οσκαρ.

 

Τα φιλμ αυτά «δανείζονται» τα κλασικά συστατικά μιας καθαρόαιμης ερωτικής ιστορίας: αν δεν υπάρχουν εμπόδια, δεν υπάρχει ρομάντζο. Πόσω μάλλον στην περίπτωση ενός γκέι ειδυλλίου όπως το Μπρόκμπακ, που μοιάζει εκ των προτέρων καταδικασμένο: ένας έρωτας που μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Οι στρέιτ ερωτικές ιστορίες, καταλήγει ο αρθρογράφος, είναι πιο «εύκολες», πιο φτωχές σε εμπόδια. Εδώ, θα διαφωνήσουμε. Ο έρωτας δεν είναι ποτέ «εύκολος». Αντρες και γυναίκες θα έχουν πάντα πολλά και να τους χωρίζουν και να τους ενώνουν… Ποιος είπε πως το πάθος είναι προνόμιο μόνο των γκέι;

www.enet.gr 

γκει ερωτικες ιστοριες

 

 

Γκέι, οι μεγάλες ερωτικές ιστορίες

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button