Σεξουαλική ταυτότητα – FAQ (συχνές ερωτήσεις)

  • Τι είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός;
  • Πως μπορώ να καταλάβω αν μου αρέσουν οι άντρες ή οι γυναίκες;
  • Έχω ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις χωρίς να με ελκύει κάποιο φύλο.
  • Θεωρώ τις ομοφυλοφιλικές μου φαντασιώσεις μη αποδεκτές.
  • Μια ετεροφυλική σχέση απομακρύνει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις;
  • Μετά από αποτυχημένες σχέσεις με άντρες, με ελκύει μια γυναίκα.
  • Πώς μπορώ να κρύψω την ομοφυλοφιλία μου;
  • Μπορώ να ξεπεράσω την ομοφυλοφιλία μου με κάποια θεραπεία;
  • Πρέπει να κάνω σεξ με άτομα του ίδιου φύλου επειδή έχω ομοφυλόφιλες επιθυμίες;
  • Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πληροφορίες σε αυτή την ενότητα;

Τι είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός εκτείνεται από την αποκλειστική ομοφυλοφιλία στην αποκλειστική ετεροφυλοφιλία και περιλαμβάνει διάφορες μορφές αμφιφυλοφιλίας. Αμφιφυλόφιλα είναι τα άτομα που ελκύονται τόσο από άτομα του ίδιου φύλου όσο και από άτομα του αντίθετου φύλου.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς αναπτύσσεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι διαμορφώνεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιλέξει αν θα είναι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος. Παρότι μπορεί να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει στην πράξη τις ορμές που νιώθει, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν βασίζεται σε μία συνειδητή απόφαση ή οποία μπορεί να αλλάξει.


Πως μπορώ να καταλάβω αν μου αρέσουν οι άντρες ή οι γυναίκες;

Θα πρέπει να εξετάσετε το θέμα μόνοι σας: Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι βρίσκεστε με έναν άντρα. Στη συνέχει κάντε το ίδιο βάζοντας στη θέση του άντρα μία γυναίκα. Τι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σας και τι συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν; Σας ενδιαφέρουν οι άντρες, οι γυναίκες ή και τα δύο φύλα;

θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά ομοφυλοφιλικός ή ετεροφυλικός, αλλά να εμπίπτει σε μία από τις ενδιάμεσες αμφιφυλοφιλικές αποχρώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου με άτομα του ίδιου φύλου ή του άλλου φύλου και άλλοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με τα δύο φύλα. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε με ηρεμία που κινήστε.


Έχω ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις χωρίς να με ελκύει κάποιο φύλο.

Το γεγονός ότι συνήθως κάνετε ομοφυλοφιλικές σκέψεις δε σημαίνει ότι είστε ομοφυλόφιλος. Δεν υπάρχει μία απλή απάντηση στο ερώτημα “είμαι ομοφυλόφιλος;” και μόνο οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση για τον εαυτό μας, αναλογιζόμενοι με ειλικρίνεια το εξής ερώτημα: Με προσελκύουν ερωτικά οι άντρες, οι γυναίκες ή και τα δύο φύλα; Σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ ξεκάθαρη, ενώ σε άλλες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα ελεύθεροι από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Η κοινωνική προκατάληψη απέναντι στα ομοφυλόφιλα άτομα μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο που ανακαλύπτει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό να θεωρήσει ότι η σεξουαλικές του προτιμήσεις είναι απαράδεκτες. Ακόμη πιο άσχημα είναι τα πράγματα στην περίπτωση που το ίδιο το άτομο έχει υιοθετήσει πεποιθήσεις που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως κάτι ανώμαλο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν αρνητικά συναισθήματα αν διαπιστώσει και το ίδιο ότι έχει ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο η επιστημονική άποψη είναι διαφορετική και ήδη από το 1973 ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία έπαψαν να θεωρούνται ψυχικές παθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι δεν έχετε νιώσει ποτέ έλξη για κάποιο άτομο, του ίδιου ή του άλλου φύλου μπορεί να οφείλεται στη δυσκολία σας να αποδεχθείτε το σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Μία άλλη, εξίσου πιθανή, υπόθεση είναι να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα που να σχετίζεται με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, αλλά απλώς να μην είστε έτοιμος να εμπλακείτε σε μία ερωτική σχέση. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να δείτε τι από τα δυο συμβαίνει. Η γνώμη μας θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σας σχετικά με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, αλλά και οτιδήποτε άλλο σας εμποδίζει από το να προχωρήσετε στη σύναψη ερωτικών σχέσεων.


Θεωρώ τις ομοφυλοφιλικές μου φαντασιώσεις μη αποδεκτές.

Ίσως η δυσκολία σας να οφείλεται στο γεγονός εξισώνετε τις φαντασιώσεις σας με τη συμπεριφορά σας. Το γεγονός ότι έχετε φαντασιώσεις και για τα δύο φύλα δεν είναι το ίδιο με το να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή και με τα δύο φύλα. Φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν πραγματοποιούσαμε κάθε σκέψη μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι θα συνέβαινε αν κάθε φορά που σκεφτόμασταν ότι θέλουμε να πνίξουμε τον οδηγό του μπροστινού αυτοκινήτου κατεβαίναμε και τον σκοτώναμε! Ειδικά οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένας χώρος που εκφράζουμε τη φαντασία μας και δεν είναι δεσμευτικές ούτε για τη συμπεριφορά μας, ούτε σημαίνει υποχρεωτικά ότι εκφράζουν τις “πραγματικές” μας επιθυμίες.

Με άλλα λόγια μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές μόνο με άτομα του άλλου φύλου χωρίς να ανησυχείτε μήπως παρεκκλίνετε. Ωστόσο αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο προσωπικό θέμα αν αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο και είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από την ένταση των επιθυμιών σας. Αυτή τη στιγμή σκέφτεστε σαν φορέας όλων των προκαταλήψεων σχετικά με τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και θεωρούμε ότι θα σας ήταν χρήσιμο να εξετάσετε το θέμα ελεύθερος από κοινωνικές επιρροές. Ο λόγος που σας προτρέπουμε να εξετάσετε με σοβαρότητα το θέμα είναι ότι είναι δικαίωμά σας να εκφραστείτε σεξουαλικά όπως σας ευχαριστεί και ζήσετε όπως επιθυμείτε.


Μια ετεροφυλική σχέση απομακρύνει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις;

Η ομοφυλοφιλία δε θεωρείται πλέον “ανωμαλία”, αλλά σεξουαλική επιλογή. Ωστόσο τα ομοφυλόφιλα άτομα έχουν να αντιμετωπίσουν το τι σημαίνει να είναι κανείς διαφορετικός σε μία “ετεροφυλόφιλη” κοινωνία που τείνει να κρίνει ότι διαφέρει από το συνηθισμένο με αρνητικό τρόπο.

Η σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί βασική γνώση για τον εαυτό μας. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συνείδηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας από μικρή ηλικία, ενώ άλλοι αποκτούν συνείδηση μετά από πολλά χρόνια. Γενικά το άγχος σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα είναι συχνό φαινόμενο στους φοιτητές, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν ένα ομοφυλόφιλο άτομο αρχίζει να διερευνά τη σεξουαλική του ταυτότητα, λόγω των πολλών αρνητικών προκαταλήψεων σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

Παρότι είναι εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν μπορούμε να είμαστε οτιδήποτε άλλο πέρα από τον “εαυτό μας”, αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο για τα ομοφυλόφιλα άτομα. Συχνά τα άτομα αυτά νιώθουν σύγχυση για το αν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις είναι “αληθινές” και τις θεωρούν “απαράδεκτες”. Νιώθουν αβεβαιότητα, μοναξιά και έντονο φόβο απόρριψης λόγω των αρνητικών στερεοτύπων. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι γνωρίζουμε αν είμαστε ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι και ότι αυτή η σύγχυση οφείλεται αποκλειστικά στον δισταγμό του ατόμου να δεχθεί ότι ανήκει σε μία κοινωνικά κατακριτέα ομάδα.

Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι η αναγνώριση της σεξουαλικής ταυτότητας και η αποδοχή του εαυτού. Βοηθάει να σκεφτεί κανείς ότι η σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί ένα συνεχές, το οποίο εκτείνεται από την αποκλειστική έλξη για τα άτομα του ίδιου φύλου έως την αποκλειστική έλξη για τα άτομα του αντίθετου φύλου. Η διερεύνηση της σεξουαλικής μας ταυτότητας συχνά σημαίνει να καθορίσουμε σε ποιο σημείου του συνεχούς βρισκόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό η “επιτυχημένη σχέση” με μία κοπέλα θα αποδείκνυε απλώς ότι είστε σε θέση να συνευρεθείτε ερωτικά με γυναίκες. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε περίπτωση που νιώθετε μεγάλη αμφιβολία για τις προτιμήσεις σας, αλλά θα λειτουργούσε εντελώς αρνητικά αν χρησιμοποιούσατε αυτή την εμπειρία για πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε ομοφυλόφιλος. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάποια άτομα είναι αμφιφυλόφιλα, δηλαδή έλκονται και από άτομα του ίδιου και από άτομα του αντίθετου φύλου.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την άποψη ότι θα σας βοηθούσε πολύ η συνεργασία με κάποιον ειδικό του ΣΚΦ. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η διερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία κατά την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη τη βοήθεια ενός ειδικού.


Μετά από αποτυχημένες σχέσεις με άντρες, με ελκύει μια γυναίκα.

Πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται αρχικά σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις (σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά) και μετά ανακαλύπτουν ότι αισθάνονται ερωτική έλξη για κάποιο άτομο του ίδιου φύλου. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην κοινωνική πίεση να είμαστε ετεροφυλόφιλοι.

Το σημαντικό σε μία περίπτωση σαν τη δική σας είναι να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας, ώστε να μπορέσετε να διαπιστώσετε αν το ενδιαφέρον σας για το ίδιο φύλο προέκυψε ως αποτέλεσμα των δυσκολιών που συναντήσατε στις ετεροφυλοφιλικές σας σχέσεις ή αν όντως τώρα έρχεστε σε επαφή με τον πραγματικό σας σεξουαλικό προσανατολισμό. Παρότι το βήμα αυτό είναι δύσκολο, θα αισθανθείτε μεγάλη ανακούφιση αν αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας και αναζητήσετε μία σχέση που να σας καλύπτει.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να αναρωτηθείτε με απόλυτη ειλικρίνεια, αν πιέσατε τον εαυτό σας να στραφείτε σε ετερόφυλες σχέσεις και αυτός ήταν ο λόγος που οι μέχρι τώρα σχέσεις σας δε σας ικανοποιούσαν ή αν πέσατε στην παγίδα της υπεργενίκευσης και θεωρήσατε ότι οι δύο αποτυχημένες σχέσεις σας θα είναι ενδεικτικές όλων των υπόλοιπων σχέσεων της ζωής σας, με αποτέλεσμα να “απορρίψετε” τους άντρες.

Η αναζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη και αν δείτε ότι δυσκολεύεστε να την ολοκληρώσετε μόνη σας δε θα πρέπει να διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μέσα από τη συνεργασία αυτή επιπλέον θα λάβετε βοήθεια είτε για να αποδεχθείτε πιο εύκολα τον πραγματικό σας σεξουαλικό προσανατολισμό είτε για να εντοπίσετε τα προβλήματα που υπήρξαν στις ετεροφυλοφιλικές σας σχέσεις και σας οδήγησαν στην κατάσταση που περιγράφετε.


Πώς μπορώ να κρύψω την ομοφυλοφιλία μου;

Η ομοφυλοφιλία είναι στιγματισμένη στην κοινωνία μας και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ομοφυλόφιλων ατόμων. Σίγουρα το να εκδηλώσει κανείς ανοικτά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από την οικογένεια ή τον κοινωνικό περίγυρο και για αυτό η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα πολύ προσωπικό θέμα για κάθε ομοφυλόφιλο άτομο. Άλλοι επιλέγουν να εκδηλώσουν τον προσανατολισμό τους μόνο σε άτομα με ανάλογο προσανατολισμό ή σε πολύ κοντινά τους πρόσωπα που πιστεύουν ότι δε θα αντιδράσουν αρνητικά, ενώ άλλοι νιώθουν την ανάγκη να εκδηλώσουν τον προσανατολισμό τους εντελώς ανοιχτά.

Μία από τις επιλογές που δε φαίνεται να λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η ολοκληρωτική άρνηση των προτιμήσεών μας. Σίγουρα μία τέτοια λύση θα προφύλαγε το άτομα από τις κοινωνικές συνέπειες που αναφέραμε, αλλά πολλές φορές δεν είναι εφικτή σε λειτουργικό ή συναισθηματικό επίπεδο. Δεν αρκεί να πάρουμε απόφαση να μη λειτουργούμε ως ομοφυλόφιλοι, όπως και δεν αρκεί να πάρουμε απόφαση να μην είμαστε ομοφυλόφιλοι, πολύ απλά γιατί δεν είναι κάτι που επιλέγουμε.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να δείτε συνολικά τη στάση σας σχετικά με το σεξουαλικό σας προσανατολισμό και τον τρόπο που σκέπτεστε να τον χειριστείτε και να στραφείτε περισσότερο στις συναισθηματικές σας ανάγκες.

Πιστεύουμε ότι θα σας φανεί χρήσιμο να διαβάσετε τις απαντήσεις στα αντίστοιχα ερωτήματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, προκειμένου να πάρετε πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα, αλλά και να δείτε και των προβληματισμό των συμφοιτητών σας σχετικά με το ζήτημα. Όπως θα δείτε υπάρχουν πολλοί τρόποι να χειριστεί κανείς το θέμα και θα πρέπει να αναζητήσετε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα, αλλά και που σας επιτρέπει να ζήσετε μία ικανοποιητική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό μπορείτε να αναζητήσετε και τη συνεργασία ενός ειδικού, προκειμένου να διευκολυνθείτε στην επεξεργασία των ζητημάτων που σας απασχολούν, αλλά και στην αποδοχή του σεξουαλικού σας προσανατολισμού.


Μπορώ να ξεπεράσω την ομοφυλοφιλία μου με κάποια θεραπεία;

Προφανώς θεωρείτε ότι το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι είστε ομοφυλόφιλος, ενώ εμείς θα θεωρούσαμε ως πρόβλημα το γεγονός ότι θεωρείτε την ομοφυλοφιλία σας πρόβλημα. Η θέση μας ότι δεν θεωρούμε την ομοφυλοφιλία σας πρόβλημα βασίζεται σε συμπεράσματα που έβγαλε η επιστημονική κοινότητα βασισμένη στα διαθέσιμα στοιχεία της πραγματικότητας και όχι σε κάποια κοινωνική αντίληψη που διαμορφώθηκε σε άλλες εποχές υπό καθεστώς πλήρους άγνοιας των αντικειμενικών παραμέτρων.

Η ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία έπαψαν να θεωρούνται ψυχικές παθήσεις από το 1973. Παρότι αρκετά ομοφυλόφιλα ή αμφιφυλόφιλα άτομα προσέρχονται για ψυχοθεραπεία προκειμένου να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία τέτοιου είδους αλλαγή, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό.

Ωστόσο υπάρχουν άλλοι τομείς που θα μπορούσε να σας ωφελήσει η επαφή σας με έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να αποδεχτείτε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό και να ζήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με αυτόν.


Πρέπει να κάνω σεξ με άτομα του ίδιου φύλου επειδή έχω ομοφυλόφιλες επιθυμίες;

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, τον οποίο θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα. Αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε ή να ακολουθήσουμε ό,τι θεωρούμε ότι συνεπάγεται, όπως το ομοφυλόφιλο σεξ και οι σχέσεις. Κατά συνέπεια, δεν «πρέπει» υποχρεωτικά να αποκτήσουμε έναν ολοκληρωτικά ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής εάν κάτι τέτοιο δε μας εκφράζει.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλοφιλία είναι τα δύο άκρα ενός συνεχούς με διάφορες «διαβαθμίσεις». Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία αυτού του συνεχούς με άλλους να τείνουν περισσότερο προς τη μια και άλλους προς την άλλη πλευρά. Το να αποδεχτεί κανείς την ομοφυλοφιλία του δε σημαίνει ότι αυτό τον «καταδικάζει» να αποκτήσει έναν αποκλειστικά ομοφυλόφιλο τρόπο ζωής. Εάν λοιπόν δε νιώθετε την ανάγκη να έχετε ομοφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει διαφορετικά.


Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πληροφορίες σε αυτή την ενότητα;

Μέρος των πληροφοριών που υπάρχουν σε αυτή την ενότητα προέρχονται από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Γιώργο Ευσταθίου κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεσυμβουλευτικής. Την ευθύνη για την αποδελτίωση των πληροφοριών σε μορφή απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) είχαν ο Γιώργος Κιοστεράκης και η Ελισάβετ Κονσουλίδου.

Τα σχετικά μηνύματα από την πρώτη περίοδο λειτουργίας της υπηρεσίας θα τα βρείτε εδώ .

Οι πληροφορίες εμπλουτίζονται συνεχώς από τις απαντήσεις που δίνονται σε ερωτήματα κατά την τρέχουσα λειτουργία της υπηρεσίας, με ευθύνη των ψυχολόγων – συμβούλων της υπηρεσίας. Τα σχετικά μηνύματα θα τα βρείτε εδώ .


Διευκρίνιση: 
Παρότι οι Διαδικτυακές Υπηρεσίες του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών προσφέρονται από ειδικούς ψυχικής υγείας, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες που δημοσιεύονται δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση ή γνωμάτευση, σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν στην παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών ή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την προσωπική επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

© ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πηγή: www.mpes.uoa.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button