Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτα άλλο πάρα φυσιολογικές φλέβες, που υπάρχουν στον πρωκτό μας.
Στο κάτω μέρος του πρωκτού μας βρίσκονται πολλές φλέβες, που μαζί με τον ιστό που τις συγκρατεί αποτελούν τα πρωκτικά μαξιλάρια. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να σφραγίζει ο πρωκτικός σωλήνας και να μπορούμε να ελέγχουμε τις κενώσεις μας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα υγρά . Τα μαξιλαράκια αυτά είναι γεμάτα με αίμα. Όταν πάμε στην τουαλέτα ή όταν βάζουμε κάτι στον πρωκτόμας το αίμα φεύγει από αυτά τα μαξιλαράκια αφήνοντας την είσοδο του πρωκτού μας ελεύθερη. Αν όμως ο σφικτήρας μας δεν είναι χαλαρός το αίμα παραμένει π.χ. όταν σφιγγόμαστε για να μην πάμε τουαλέτα. (Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πονάμε όταν κάνουμε πρωκτικό σεξ και δεν έχει χαλαρώσει ο σφικτήρας μας). Αν προκύψουν βλάβες στις φλέβες τότε λέμε ότι πάσχουμε από αιμορροΐδες.
Υπάρχουν δύο ειδών αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές που εμφανίζονται μέσα στον πρωκτό και οιεξωτερικές που εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό.
Οι εσωτερικές συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, μερικές φορές μπορεί να ματώσουν χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Μπορεί καμιά φορά να βγαίνουν προς τα έξω ιδιαίτερα όταν καταβάλλουμε προσπάθεια κατά την αφόδευση, ξαναγυρνάνε όμως στην θέση τους μετά.
 Οι εξωτερικές καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κάψιμο ή φαγούρα. Μπορεί και αυτές να ματώσουν . Το αίμα αυτό έχει ζωηρό χρώμα και εμφανίζεται πάνω στα κόπρανα. Μερικές φορές το καταλαβαίνουμε μόνο όταν το βλέπουμε στο χαρτί της τουαλέτας, ενώ  άλλες φορές είναι αρκετό και φαίνεται και στην λεκάνη

Αν το αίμα εμφανιστεί ανακατεμένο με τα κόπρανα και  έχει σκούρο χρώμα αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι σου ή το έντερο σου και πρέπει να δεις όσο πιο γρήγορα γίνεται κάποιον γιατρό γαστρεντερολόγο

Καμιά φορά μπορεί να εμφανίζεται έκκριση υγρού στο χείλος του πρωκτού και να λερώνει το εσώρουχο.
Η έκκριση υγρού όμως μπορεί και να σημαίνει και κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως  βλεννόρροια. 
Το ήξερες; Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τις αιμορροΐδες αλλά μόνο το 0,3% επισκέπτεται έναν γιατρό. Θεωρείται ασθένεια ταμπού επειδή συνδέεται άμεσα με τον πρωκτό!!
Επιπλοκές
Η πιο γνωστή τοπική επιπλοκή είναι η θρόμβωση. Δηλαδή το αίμα παγιδεύεται μέσα στις αιμορροίδες και πήζει. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε πόνους, που είναι πιο έντονοι κατά την αφόδευση. Καμιά φορά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν μετά από λίγες μέρες. Πολλές φορές ζεστά μπάνια και ξάπλωμα βοηθάνε να περάσει ο πόνος.
Αιτία
Οι βασικότερες αιτίες για την δημιουργία αιμορροΐδων είναι η καθιστική ζωή και η χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά και η διάρροια, ακόμα και ο έντονος βήχας . Tο άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ και καρυκευμάτων, επιβαρύνουν την κατάσταση. Ακόμα η προσπάθεια αφόδευσης για πάνω από πέντε λεπτά αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση αιμορροΐδων επειδή χρησιμοποιούμε μεγάλη πίεση στον ενδοκοιλιακό μας χώρο.

Θεραπεία
Υπάρχουν θεραπείες συντηρητικές και επεμβατικές.
Στις συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνονται χάπια και  χρήση ειδικών αλοιφών
Προσοχή:
 Οι περισσότερες αλοιφές για τις αιμορροΐδες περιέχουν κορτιζόνη. Σε περίπτωση που έχεις κονδυλώματα να ξέρεις ότι η κορτιζόνη βοηθάει στον πολλαπλασιασμό τους!!

Οι επεμβατικές πρακτικές είναι:
-Χειρουργική αφαίρεση που συνήθως απαιτεί μια ή δύο ημέρες νοσηλείας.
-Σκληρυντικές ενέσεις
-Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων που κόβουν την τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και έτσι νεκρώνονται και πέφτουν μετά από  κάποιες ημέρες.
-Η κρυοχειρουργική θεραπεία, όπου επιτυγχάνεται η νέκρωση των αιμορροΐδων με τη χρήση υγρού αζώτου 
-Η αφαίρεση με τη χρήση ακτινών laser
-Η τεχνική της ανάταξης των αιμορροΐδων ώστε να μην πέφτουν (μέθοδος logo)
Οι τεχνικές αυτές δεν απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο
Η επιλογή των θεραπευτικών μεθόδων γίνεται συνήθως ανάλογα με τον βαθμό πάθησης των αιμορροΐδων.

Πρόληψη
Απλά διαιτητικά μέτρα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των αιμορροίδων:
-Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσης, κλπ )
-Κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα (ο καφές δεν μετράει , προτίμησε το νερό που είναι και πιο υγιεινό από τα αναψυκτικά)
-Μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (αλκοόλ, καρυκεύματα, καφές)
-Σωματική άσκηση όπως το περπάτημα. Αν η δουλειά σου είναι καθιστική, προσπάθησε να σηκώνεσαι κάθε μια ώρα και να περπατάς για λίγα λεπτά
Το πρωκτικό σεξ δεν δημιουργεί αιμορροΐδες. Όταν έχεις αιμορροΐδες και κάνεις πρωκτικό σεξ, αυτές μπορεί εύκολα να ερεθιστούν, να ματώσουν και να πονέσουν.
 Αν θέλεις όμως οπωσδήποτε να κάνειςπρωκτικό σεξ, χρησιμοποίησε άφθονο υδατοδιαλυτό λιπαντικό ώστε να διευκολύνεις την διείσδυση και να ελαττώσει όσο γίνεται τις τριβές.

Βασική είναι η ρύθμιση του οργανισμού μας ώστε να πηγαίνουμε καθημερινά στην τουαλέτα και να αποφεύγουμε την δυσκοιλιότητα. Καλό είναι να μην διαβάζουμε στην τουαλέτα και η αφόδευση να μην διαρκεί πάνω από 5 λεπτά . Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα, μας κάνει να σφιγγόμαστε (έστω και ασυνείδητα) και να δημιουργούμε πιέσεις στο έντερο μας που οδηγούν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων.
Πολλοί γιατροί συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε χαρτί για τον καθαρισμό μετά την τουαλέτα, αλλά να πλενόμαστε με χλιαρό νερό. Έτσι αποφεύγονται ερεθισμοί  στην περιοχή του πρωκτού. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι καλό είναι να αποφεύγουμε αρωματικά σαπούνια και να προτιμούμε κάποιο ήπιο σαπούνι ειδικό για τις ευαίσθητες περιοχές.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button