Αποσιωπάται η βία εναντίον ομοφυλοφίλων

Το 80% των περιστατικών βίας εναντίον ομοφυλοφίλων δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι τα θύματα φοβούνται. Επιπλέον, αν οι ομοφυλόφιλοι καταγγείλουν τις επιθέσεις, θα το ανακαλύψουν η οικογένεια και οι φίλοι τους. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι διακρίσεις ως κίνητρο διαχωρίζουν τα εγκλήματα μίσους από άλλες εγκληματικές πράξεις. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εντοπίζονται αρκετά κενά στη νομοθεσία πολλών χωρών, που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Καταδεικνύεται επίσης η ανεπάρκεια προτύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, ώστε να καταπολεμηθεί η βία κατά των ομοφυλοφίλων.

Αναφέρεται ακόμη ότι σε Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Λετονία υπάρχουν ελλιπείς διατάξεις για τα εγκλήματα που σημειώνονται σε βάρος ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία, η νομοθεσία για τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους δεν εφαρμόζεται αφού η αστυνομία συχνά δεν καταγράφει το κίνητρο ή δεν το ερευνά. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην Ελλάδα δεν έχει βρεθεί κανένα επίσημο στοιχείο για ομοφοβικό έγκλημα μίσους. Ωστόσο, στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται αρκετά περιστατικά που σημειώθηκαν στη χώρα μας. Αναφέρουμε ορισμένα από αυτά.

Η 25χρονη (τρανς) Αννα φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υστερα από περιστατικά παρενοχλήσεων, τον Ιούνιο του 2012, έπεσε θύμα σοβαρής επίθεσης, όταν δύο άνδρες της έριξαν βενζίνη και προσπάθησαν να της βάλουν φωτιά, ακριβώς έξω από τις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Στις 28 Αυγούστου 2012, ο Στέφανος περπατούσε μ’ ένα φίλο του, το πρωί, κοντά στην Ομόνοια. Τον πλησίασαν δύο άνδρες και τον ρώτησαν αν είναι γκέι. Μέσα σε λίγα λεπτά, τους πέταξαν στο έδαφος. Τους κλότσησαν και τους γρονθοκόπησαν εξαπολύοντας εναντίον τους χυδαίες, προσβλητικές βρισιές.

Ο Στέφανος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ομοφοβική επίθεση. Οπως ισχυρίζεται, οι αστυνομικοί τον ρώτησαν «τι είναι ομοφοβική επίθεση».

Ακολούθως, κατέθεσε μήνυση, υποδεικνύοντας την κάμερα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο και κατέγραψε το περιστατικό. Μέχρι σήμερα, ο δικηγόρος του δεν ενημερώθηκε για την πρόοδο των ερευνών και αγνοεί αν εξετάσθηκαν οι εικόνες της κάμερας.

 

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

 πηγή: www.enet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button