Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για την καταργηση της Υγειονομικής Διάταξης – Δευτέρα 8 Ιουλίου

Στις 26 Ιουνίου 2013, την επόμενη ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επανέφερε υγειονομική διάταξη που αφορά τη διάδοση λοιμωδών νοσημάτων. Η διάταξη είχε εκδοθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2012 από τον Ανδρέα Λοβέρδο, τότε υπουργό Υγείας, αλλά καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο ήταν σε ισχύ, η αστυνομία χρησιμοποιούσε την εν λόγω διάταξη για την κράτηση ατόμων, ιδίως εκείνων για τα οποία υπήρχε υπόνοια ότι είναι εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς και για την υποβολή τους σε υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.


«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Υγείας χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να επαναφέρει διάταξη η οποία παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και στιγμάτιζε τις ευπαθείς ομάδες, και η οποία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Judith Sunderland, ερευνήτρια για τη Δυτική Ευρώπη της Human Rights Watch. «Εάν η κυβέρνηση προτίθεται σοβαρά να αντιμετωπίσει το HIV και άλλα λοιμώδη νοσήματα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη και στην πληροφόρηση του κοινού».

 

Eνόψει της επαναφοράς σε ισχύ της αντισυνταγματικής υγειονομικής διάταξης 39α από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Άδωνη Γεωργιάδη και δεδομένης της συζήτησης που υπάρχει από επιτροπή που έχει συστήσει το Υπουργείο με στόχο την επικαιροποίησή της (σύσταση καινούριας βελτιωμένης διάταξης ή την εισήγηση τροποποιήσεων στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την κάλυψη τυχόν νομικών κενών), η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στη μία και μισή (13.30), Αριστοτέλους 19. Η παρουσία όλων είναι αναγκαία ως βροντερό μήνυμα για την οριστική κατάργησή της. Στόχος μας η άρση κάθε πολιτικής που περιθωριοποιεί και διαπομπεύει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η παρουσία όλων είναι αναγκαία ως βροντερό μήνυμα για την οριστική κατάργησή της. Στόχος μας η άρση κάθε πολιτικής που περιθωριοποιεί και διαπομπεύει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 FACEBOOK EVENT 

Καλούν:
ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ – PRAKSIS – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ – Σ.Υ.Δ. – Ο.Λ.Κ.Ε. – ATHENS PRIDE – THESSALONIKI PRIDE – HOMOPHONIA THESSALONIKI PRIDE – Λ.Ο.Α. – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΗΣ – ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ACT UP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button