Tι είναι hiv/aids;

Hiv/Aids
Το hiv και το aids δεν είναι το ίδιο. Δες ποιες είναι οι διαφορές:

Hiv
Η λέξη hiv  προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Human Immunodeficiency Virus που σημαίνουν Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. 

Ο ιός αυτός όταν μπει στο σώμα μας καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.και μάλιστα συγκεκριμένα κύτταρα του οργανισμού μας, τα Τ4 λεμφοκύτταρα. Το ανοσοποιητικό μας  σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε κάθε είδους μικρόβια, ιούς, μύκητες, παράσιτα . Όταν λοιπόν έχουμε μολυνθεί από τον hiv είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και διαφόρους τύπους καρκίνων αφού το αμυντικό μας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.
Κάποια ή κάποιος που ζει με τον hiv  δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάζει συμπτώματα της hiv λοίμωξης γιατί ο οργανισμός μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχει την κατάσταση. Τις περισσότερες φορές για να γίνει αυτό χρειάζεται να παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα.

Aids
Aids είναι τα αρχικά των λέξεων Acquired Immune Deficiency Syndrome που σημαίνουν Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας. Δεν περιγράφει μια συγκεκριμένη ασθένεια ή συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά το σημείο εκείνο μετά από το οποίο ο οργανισμός μας δεν μπορεί  να αντεπεξέλθει στην λοίμωξη από τον hiv. Συνήθως έτσι περιγράφουμε το τελευταίο στάδιο της hiv λοίμωξης. Οι γιατροί έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να ορίσουν αν κάποιος έχει aids ή όχι. Άρα λοιπόν, μπορεί να έχουμε τον ιό hiv αλλά να μην έχουμε aids.  Βασικά οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από aids αλλά από καρκίνους ή πνευμονίες ή άλλες καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας όταν έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο.
Τις περισσότερες φορές είναι λάθος να λέμε ότι κάποια ή κάποιος έχει aids. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι ζει με τον ιό hiv ή ότι είναι οροθετική ή οροθετικός.
Είμαι οροθετικός σημαίνει ότι ο ιός hiv έχει μπει στο σώμα μου και μπορώ να τον μεταδώσω.
Δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι έχω κάποια συμπτώματα ή ότι έχω αναπτύξει aids.
Να θυμάσαι:
Τα φάρμακα δεν εξοντώνουν τον ιό, ούτε τον αποβάλουν από το σώμα μας.
Βοηθούν απλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ελέγχει την κατάσταση, παρεμβαίνοντας στον πολλαπλασιασμό του ιού.

Για τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα δες www.keelpno.gr
Για τον κύκλο ζωής και αναπαραγωγής του hiv δες www.hivaids.gr
Για  βασικές γνώσεις σχετικά με τον hiv δες www.hiv.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button