Θεραπείες hiv

Θεραπείες
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει τον hiv. Ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σταματήσουν τον hiv να αναπαράγεται και μπορούν να κρατούν τον ιό σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα σου. Δηλαδή βοηθούν να έχεις χαμηλό ιικό φορτίο. Με τα σημερινά φάρμακα η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με τον hiv έχει βελτιωθεί πολύ, ιδιαίτερα αν η θεραπεία συνδυάζεται με έναν ισσοροπημένο τρόπο ζωής, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και χαμηλό στρες.

Συνδυασμός φαρμάκων-κοκτέιλ 
Τα φάρμακα κατά του hiv αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του και βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες φαρμάκων. Σήμερα οι γιατροί δίνουν έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων. Όμως οι συνδυασμοί δεν είναι και πάρα πολλοί. Θα πρέπει να παίρνεις τα φάρμακα σου κάθε μέρα και με τον τρόπο που σου λέει ο γιατρός και την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν διακόψεις μόνος σου τα φάρμακα ή αν δεν τα παίρνεις σωστά, τότε ο ιός μπορεί να τα συνηθίσει (να αναπτύξει δηλαδή ανθεκτικότητα) και να μην ενεργούν πλέον. Τότε ο γιατρός θα πρέπει να σου δώσει άλλα φάρμακα και άλλους συνδυασμούς. Όμως είπαμε οι συνδυασμοί δεν είναι πάρα πολλοί.

Παρενέργειες
Τα φάρμακα κατά του hiv έχουν παρενέργειες. Συνήθως στην αρχή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όμως εμετοί ή διάρροιες. Όταν τα παίρνουμε για πολύ καιρό μπορεί να πειράξουν τα νεφρά ή το συκώτι ακόμα και τους μύες. Κάποια φάρμακα προκαλούν λιποδιστροφία, δηλαδή το λίπος στο σώμα μας αποθηκεύεται σε ορισμένα σημεία μόνο ή και μετακινείται από άλλα σημεία. Οι περισσότερες παρενέργειες περνάνε ή αντιμετωπίζονται.

θυμήσου:

δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του hiv

τα φάρμακα δεν είναι εμβόλιο!

Η ψυχολογική κατάσταση έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της υγείας.
Μπορείς να ζητήσεις στήριξη από κάποιον ειδικό σύμβουλο.

Για τα είδη φαρμάκων δες  www.hivaids.gr και  www.hiv.gr

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button