Συνέντευξη: «Μαμά είμαι gay, μ΄ αρέσουν οι άντρες»…

Ο Μάκης αποφάσισε από νωρίς ότι δεν θέλει να κρύβεται. Όχι ότι δεν έδωσε μάχη με τον εαυτό του. Κάποια στιγμή μάλιστα, εκεί στα ξεκινήματα, έκανε σχέση με ένα κορίτσι.  Τελικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να ζήσει με το «κουσούρι» να κρυφοκοιτάει άντρες και να αγκαλιάζει γυναίκες.

Ήρθε σ΄ αυτή τη συνάντηση χαμογελαστός. Δείχνει τουλάχιστον δέκα χρόνια νεώτερος από την πραγματική του ηλικία, κι έχει γνώσεις γενικές, και διαβάζει, κι ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του. 

Ο γκέι δεν είναι η τρελή κομμώτρια του Παράβα ή του Λαζόπουλου στους «Μήτσους», ή δεν είναι ο τελείως ασέξουαλ, γιατί αυτό παραπέμπει σ΄ ένα άλλο πρότυπο της γυναίκας που φοράει μόνο ψηλοτάκουνα και νιαουρίζει. Αυτές είναι οι γυναίκες;

Ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί μου είναι ένας γκέι που ζει κανονικά, χωρίς να το κάνει θέμα, αλλά και χωρίς να το κρύβει.

Δείχνεις χαρούμενος!

Δεν αισθάνομαι ούτε καταπιεσμένος, ούτε κατατρεγμένος, ούτε απογοητευμένος αν και τα έχω αισθανθεί όλα αυτά. Έχω αισθανθεί την απόρριψη από την κοινωνία. Από την άλλη εγώ ήμουν τυχερός γιατί είχα την αποδοχή και την αγάπη από την οικογένειά μου σχετικά γρήγορα.

Πότε κατάλαβες ότι κάτι τρέχει με τη σεξουαλικότητά σου;

Εγώ πιστεύω ότι πάντα ήξερα από την εφηβεία μου ότι είμαι ομοφυλόφιλος, ομόφυλος, δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός όρος. Μου φαίνεται ομοφυλόφιλος. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Κατάλαβα ότι με ελκύει περισσότερο ένα ανδρικό σώμα απ΄ ό,τι ένα γυναικείο. Δεν διέφερα από τ΄ άλλα παιδιά. Είχα πάει κατηχητικό, έγινα λυκόπουλο, πρόσκοπος… Στην εφηβεία είναι που ψάχνεις τη σεξουαλικότητά σου.

Συνέβη κάτι τότε;

Όχι, δεν μ΄ έχουν βιάσει αν εννοείς κάτι τέτοιο. Λέγονται αυτά συχνά, στην πραγματικότητα όμως είναι θέμα επιλογής, γιατί είναι και το ανάθεμα της γειτονιάς. Αρκεί να είναι ο γιός της Μαρούλας, να μην είναι ο δικός μου ο γιός. Είναι υποκριτική η κοινωνία. Αρχισαν να μ΄ αρέσουν κάποιοι συμμαθητές μου, μετά, στα 17 μου ερωτεύτηκα! Ήταν ο εφηβικός μου, ο μεγάλος, ο πρώτος έρωτας.

Τι ήταν εκείνος;

Ήταν 26 ετών, κι εγώ 17, βρεθήκαμε σ΄ ένα ταξίδι που έκανα εγώ στο εξωτερικό. Θυμάμαι όταν γύρισα που έγραφα στα βιβλία της Γ΄ Λυκείου το όνομά του. Μετά το έγραφα μία-μία στις σελίδες… Δεν είναι διαφορετικό από έναν ετεροφυλόφιλο έρωτα εφηβικό. Είχε κι αυτός όλη την αγνότητα της εφηβείας, δεν είναι το σημερινό. Ήτανε perfect!

Εκείνα τα χρόνια στη Ρόδο, ένας gay είχε χώρους που μπορούσε να βρεθεί με άλλους, είχε διεξόδους;

Στις αρχές του 1980 την εποχή των disco είχε πολύ gay ζωή στη Ρόδο που οι Ροδίτες δεν την ξέρανε. Πολύς κόσμος ξέρει μόνο αυτό που θέλει να ξέρει. 

Η Ρόδος τότε είχε οκτώ gay bar! Το «Berlin» στην Oρφανίδου άνοιξε το 1976, ένα χρόνο νωρίτερα από το «Pierros» της Μυκόνου. To «Amstel Bar», το «Holland», τo «Manos», τo «Passion Bar», όλα στην Ορφανίδου.

Το « lipstick» στην Ψαροπούλα, στην Παλιά Πόλη το «Σοκάκι» που μετά έγινε «Βαλεντίνο» και πολλά άλλα που ήταν gay friendly. Όλα στον απόηχο της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της εποχής των χίπις που είχαν σύνθημα το «make love not war». 

Η δεκαετία των disco, της Νταιάνα Ρος, της Γκλόρια Γκέινορ, του Νουρέγιεφ… Ο καθένας τότε ζητούσε τα δικαιώματά του.

Το είπες στο σπίτι;

Το είπα στα 17 μου, ήμουν Β΄ Λυκείου. Είχα βαρεθεί να λένε στη μάνα μου «ο γιός σου κάνει κακές παρέες»… Της είπα ότι πρέπει να μάθει να μ’’ αγαπάει όπως είμαι, κι όχι όπως με ονειρεύτηκε. Κι αυτό είναι και το μότο μου σε όλη μου τη ζωή. Της είπα «μαμά είμαι gay, μ΄ αρέσουν οι άντρες»…

Και πάρ’ την κάτω τη μαμά;

Όχι. Πάγωσε όμως, δεν ήθελε να το συζητήσουμε. Πέρασαν δέκα χρόνια στην πραγματικότητα για να το αποδεχτεί. Ήρθε μόνο του σιγά-σιγά και τώρα πια είναι cool η μαμά μου, είναι θεά.

Κάνετε παρέα;

Όλοι οι gay έχουν ψύχωση με τη μαμά τους. Και ίσως γι αυτό κάποιοι μπαμπάδες τις έχουν κατηγορήσει ότι αυτές φταίνε. Δεν είναι έτσι όμως. Θα έβγαιναν και τ΄ αδέλφια μου. Αμαρτία, τις λυπάμαι άμα τις κατηγορούν. Εγώ καταλαβαίνω μέχρι και σήμερα ότι η μαμά μου θα ήθελε να έχει δύο εγγόνια από μένα, αλλά δεν μπορώ να το κάνω και πρέπει να συμβιβαστεί κι αυτή.

ʼΑλλοι το κάνουν, κάνουν μια οικογένεια για κάλυψη!

Δεν με αφορούν αυτοί αγάπη μου, είναι looser στη ζωή. Όταν έρθει η ώρα να κλείσω τα μάτια μου τι θα πω; Κορόιδεψα δυό ανθρώπους, τη γυναίκα μου και τη μάνα μου; Εγώ ήμουν πάντα τίμιος, ήμουν άντρας. Έκανα την επιλογή μου και την επέβαλα. 

Αν κάτι πάθω αυτή τη στιγμή θα πω «I am happy, έζησα». Έχω ερωτευτεί και μ΄ έχουν ερωτευτεί. Η ομοφυλοφιλία όπως νομίζουν οι περισσότεροι δεν είναι μόνο σαρκική επαφή, έχει αγάπη πολύ.

Είναι δυστυχισμένοι οι άλλοι;

Ναι, και κυρίως αυτοί που το κάνουν για οικογενειακούς λόγους. Για να πάρουν την κληρονομιά του μπαμπά.

Συνεχίζουν τη διπλή ζωή;

Κανονικότατα, κι είναι κοινό μυστικό αυτό. Ζουν μια ψεύτικη ετεροφυλοφιλική ζωή και μία ψεύτικη ομοφυλοφιλική. Γίνομαι καυστικός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Σου γνωρίζει και τη γυναίκα του, σου λέει «θα παντρευτώ» και μετά για χρόνια ολόκληρα, κι ενώ έχει αποκτήσει και παιδί, έρχεται σ΄ εσένα. Είναι δειλός, είναι looser αυτός.

Θα πρέπει να έχει μοναξιά η ζωή που επέλεξες!

Έχει. Η μοναξιά όμως με παρέα είναι χειρότερη. Σκέψου να είσαι σ΄ ένα συμβατικό γάμο. Περνάει η ζωή; Εγωκεντρικά άτομα, τα θέλουν όλα. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι θύμα, δεν έχω απωθημένα, απ’ την αρχή σου είπα I am happy”….

Με γυναίκα ήσουν ποτέ;

Με γυναίκα έχω ζήσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Κρήτη. Έχω συζήσει και γι αυτό μπόρεσα κι έκανα και τις επιλογές μου. Εκείνη το ήξερε για μένα, εγώ πειραματιζόμουν όταν τελείωσα το Λύκειο. Η Γιώτα! Ήμουν πολύ καλά μαζί της τέσσερις μήνες, αλλά τελείωσε αυτό, δεν μ’ ενδιέφερε να το συνεχίσω.

Θα το ξαναπροσπαθούσες;

Μα, μου αρέσουν οι γυναίκες, εγώ τις γυναίκες τις λατρεύω, κι όταν είναι και ωραίες οι γυναίκες θέλω να τις βγάζω έξω, να τις κυκλοφοράω. Αλλά δεν θα έχει διάρκεια αυτό. Μετά θα δω έναν άντρα και θα πω «τι ωραίος άντρας που είναι».… Δεν είμαι μισογύνης, αντίθετα υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που είναι μισογύνηδες.

Μπορεί κάποιος να αλλάξει με μία απόφαση; Να γίνει αυτό που λέμε «κανονικός»;

Είναι θέμα αυτογνωσίας. Εγώ είδα ότι ξαναγυρνάνε.

Η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους, πόσο το έχεις αισθανθεί;

Βάσει της Eurostat το 80-85% των Ελλήνων είναι ομο-φοβικοί, φοβούνται τους gay, τους ομοφυλόφιλους, κι όταν φοβάσαι κάτι το απορρίπτεις κιόλας. Εγώ την απόρριψη την έχω αισθανθεί πολλές φορές, πάρα πολλές. Και την κακία. Υπάρχει ρατσισμός.

Στο σχολείο πώς ήταν και μάλιστα σε προηγούμενες δεκαετίες;

Δύσκολα. Όταν είσαι παιδί και δεν έχεις κάποιον να σου συμπαρασταθεί ψυχικά… Αγόραζα σάντουιτς στο κυλικείο, κι ήρθε συμμαθητής μου και με χαστούκισε «γιατί ήμουνα πούστης». 

Και τώρα που το θυμάμαι, τόσα χρόνια μετά λυπάμαι για κείνον, αλλά μην τα γράψεις αυτά, δεν έχω απωθημένα. Δεν φταίνε τα παιδιά, είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι άγρια γι’ αυτό πάνε σχολείο για να τα καλυτερέψει, να τα ημερέψει, να τα εκπολιτίσει. 

Όμως αλλάξαμε αιώνα και στο σχολείο δεν γίνεται μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Η συμβίωση νομιμοποιήθηκε σε μια σκληρά καθολική χώρα όπως είναι η Ισπανία και δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται το σύμφωνο συμβίωσης κάτι που πρέπει να γίνει καθαρά για κληρονομικούς λόγους.

Η θρησκεία επίσης δεν αποδέχεται την ομοφυλοφιλία.

Οι κληρικοί λένε ότι έχουμε «κουσούρι». Έχω δυό χέρια, δύο πόδια, υπηρέτησα κομάντος στο Στρατό και ήρθε ο Χριστόδουλος να πει ότι έχω «κουσούρι»! Από τη θρησκεία έχω επιλέξει το «αγαπάτε αλλήλους». Αυτό δεν είναι ο Χριστιανισμός;

Υπάρχει γενικά μια αίσθηση ότι πλήθυναν οι gay!

Δεν είναι έτσι. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ μικρό, νομίζω στο 10% του αντρικού πληθυσμού. Και παρά τα παράπονα των γυναικών «άντρες υπάρχουν», μόνο που πολλοί είναι ευνουχισμένοι από τις μαμάκες τους.

Τι θα έλεγες σε μια μαμά που μαθαίνει από το γιό της ότι είναι gay;

Ότι πρέπει να είναι δίπλα του, οτιδήποτε άλλο είναι εγωιστικό. Ότι πρέπει να σκεφτεί τα «θέλω» του παιδιού της.

Να μην επιδιώξει να το αλλάξει;

Το πιθανότερο είναι να έχει μια άσχημη ζωή. Αν δεν έχει την οικογένειά του, τη βάση του, μπορεί να βγει στο δρόμο, ακόμα και να κλέψει. Ή μπορεί να μην κάνει την καριέρα που θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του, δεν είναι μόνο η πορνεία το κακό που θα μπορούσε να προκύψει.

Στη Ρόδο τι συμβαίνει;

Στη Ρόδο υπάρχουν δύο κατηγορίες. Ανθρωποι που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, κι άνθρωποι που κρύβονται. Οι πρώτοι είναι πιο χαρούμενοι.

Τους ξέρουμε, τους αναγνωρίζουμε;

Δεν είναι όλοι οι gay θηλυπρεπείς. Είναι ο Έλντον Τζον θηλυπρεπής, είναι ο Ρίκι Μάρτιν το είδωλο των κοριτσιών;

Σκέφτηκες ποτέ ν΄ αλλάξεις φύλλο;

Όχι, είμαι άντρας. Αισθάνομαι άντρας.

Οι σχέσεις που κάνεις έχουν διάρκεια ή είναι περιστασιακές;

Έχω κάνει τέσσερις σταθερές σχέσεις στη ζωή μου, μακροχρόνιες. Η μεγαλύτερη πέντε χρόνια. Τώρα είμαι σε ελεύθερη σχέση.

Πηγή: Η Ροδιακή, συντάκτης: Pοδούλα Λουλουδάκη

 

Γκέι τρίο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button