Ψώρα

Ψώρα
Πρόκειται για ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε μικρά έντομα που φωλιάζουν κάτω από το δέρμα και αφήνουν εκεί τα αυγά τους. 
Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται με την σωματική επαφή κατά την διάρκεια του σεξ αλλά και όταν παίζουμε με το σώμα του άλλου, τον κρατάμε αγκαλιά κ.λ.π. Πιο σπάνια μπορούν να μεταδοθούν και από σεντόνια πετσέτες ή ρούχα .
Προφύλαξη 
Δεν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην κολλήσεις ψώρα.
Συμπτώματα
Δεν μπορείς να δεις τα έντομα αφού αυτά βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Τα συμπτώματα αρχίζουν γύρω δύο με  έξη εβδομάδες μετά την μόλυνση. Αν είχες ψώρα και στο παρελθόν, τα συμπτώματα θα αρχίσουν μέσα σε λίγες μέρες. Μπορεί να δεις εξανθήματα ή κοκκινίλες (κόκκινες γραμμές) ανάμεσα στα δάχτυλα, τους καρπούς, την κοιλιά, τους αστραγάλους, τους αγκώνες ή στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.
Συνήθως έχεις έντονη φαγούρα, που κατά την διάρκεια της νύχτας χειροτερεύει.
Θεραπεία
Η ψώρα θεραπεύεται εύκολα με ειδικές κρέμες, λοσιόν και σαμπουάν, τα οποία είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Τα απλώνεις στην μολυσμένη περιοχή και τα αφήνεις για κάποιες ώρες (διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης στο κουτί του φάρμακου). Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβεις την θεραπεία μετά από μια βδομάδα έως ότου απαλλαγείς τελείως από την ψώρα. Συμβουλέψου τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.
Αν δεν θεραπεύσεις την ψώρα στα αρχικά στάδια, αυτή εξαπλώνεται και μπορεί να επιμολυνθεί το δέρμα σου και από άλλα μικρόβια.  Τότε θα χρειαστεί να επισκεφθείς οπωσδήποτε έναν γιατρό.
Συμβουλές
-Απέφυγε την στενή σωματική επαφή όταν έχεις ψώρα, αλλά και κατά την διάρκεια της θεραπείας.
-Ολοκλήρωσε τη θεραπεία για να μην την μεταδώσεις σε άλλους.
-Πλύνε τα ρούχα και τα σκεπάσματα του κρεβατιού με ζεστό νερό ή με στεγνό καθάρισμα και σιδέρωσε τα με καυτό σίδερο. Κατά την  διάρκεια της θεραπείας καλό είναι να αλλάζεις και να πλένεις τα ρούχα και τα σκεπάσματα μετά από κάθε χρήση. Αέρισε ρούχα,  υφάσματα ή κουβέρτες, ή αποθήκευσέ τα σε αεροστεγώς κλεισμένες πλαστικές σακούλες για δύο εβδομάδες για να καταστρέψεις τα  έντομα και τα αυγά τους.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button