Ψείρες

Ψείρες εφηβαίου
Οι ψείρες είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα γιατί μεταδίδονται με μεγάλη ευκολία  Πρόκειται για μικρά έντομα (σαν μικρά καβουράκια) που φωλιάζουν στις τριχωτές περιοχές του σώματος και θρέφονται με αίμα (δεν μπορούν όμως να μεταδώσουν τον hiv). Αγαπημένη τους περιοχή είναι το εφηβαίο (οι τρίχες γύρω από το πέος) γιατί εκεί είναι υγρά και ζεστά. Μπορεί όμως να τις συναντήσεις και σε άλλα σημεία του σώματος που υπάρχει τριχοφυΐα π.χ. μασχάλες, στήθος όρχεις. Πολλαπλασιάζονται με αυγά που τα αφήνουν πάνω στις τρίχες (σαν μικρές λευκές σταγονίτσες).
Πως μεταδίδονται
Μεταδίδονται πολύ εύκολα με την σωματική επαφή κατά την διάρκεια του σεξ αλλά και όταν παίζουμε με το σώμα του άλλου, τον κρατάμε αγκαλιά κ.λ.π. Επειδή μπορούν να ζήσουν έξω από το ανθρώπινο σώμα για περίπου 24 ώρες υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μεταδοθούν από ρούχα, σεντόνια , πετσέτες κ.α.
Προφύλαξη
Δεν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην κολλήσεις ψείρες. Υπάρχουν στο φαρμακείο ειδικά σαμπουάν που απωθούν τις ψείρες δεν προσφέρουν όμως αρκετή προστασία.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας, που αρχίζει μια με δύο βδομάδες μετά την μόλυνση.
Μπορεί να δεις στο δέρμα σου ανοιχτά καφέ έντομα, σε μέγεθος  κεφαλής καρφίτσας ή τα οβάλ λευκωπά αυγά πάνω στις τρίχες
Θεραπεία
Οι ψείρες θεραπεύονται εύκολα με ειδικές κρέμες, λοσιόν και σαμπουάν, τα οποία είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Συνήθως τα απλώνεις στην μολυσμένη περιοχή και τα αφήνεις για κάποιες ώρες. Ακόμα μπορείς να αφαιρέσεις τα αυγά από τις τρίχες σου με μια ειδική χτένα, ή μπορείς να κόψεις τις τρίχες ή να ξυρίσεις την περιοχή ώστε να απαλλαγείς από τα αυγά.
Θα χρειαστεί να επαναλάβεις την θεραπεία μετά από μια βδομάδα έως ότου απαλλαγείς τελείως από τις ψείρες. Συμβουλέψου τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.
Αν δεν θεραπευτείς από τις ψείρες, μπορεί να επιμολυνθεί το δέρμα σου από άλλα μικρόβια και τότε θα χρειαστεί να επισκεφθείς γιατρό.
Συμβουλές
-Απέφυγε την στενή σωματική επαφή αν έχεις ψείρες.
-Ολοκλήρωσε τη θεραπεία για να μην τις μεταδώσεις σε άλλους.
-Πλύνε τα ρούχα και τα σκεπάσματα του κρεβατιού με ζεστό νερό ή με στεγνό καθάρισμα και σιδέρωσε τα με καυτό σίδερο ειδικά κατά  την διάρκεια της θεραπείας. Αέρισε ρούχα, υφάσματα ή κουβέρτες, ή αποθήκευσέ τα σε αεροστεγώς κλεισμένες πλαστικές σακούλες  για δύο εβδομάδες για να καταστρέψεις τα έντομα και τα αυγά τους.

 

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button