Πως μεταδίδεται ο hiv

Πως μεταδίδεται ο hiv ;
Ο hiv βρίσκεται στα σωματικά μας υγρά. Για να μεταδοθεί θα πρέπει τα σωματικά υγρά κάποιου που έχει ήδη τον ιό να περάσουν στο σώμα μας μέσα από μικρή αμυχή ή τραυματισμό και από εκεί στο αίμα μας.
Τα σωματικά υγρά που έχουν αρκετό ιό για να μολύνουν κάποια ή κάποιον είναι:
-Αίμα
    -Σπέρμα
        -Κολπικά  υγρά
             -Μητρικό γάλα
Τα άλλα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, ο ιδρώτας, τα ούρα, τα δάκρυα δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα του hiv ώστε να μολύνουν κάποιον.Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης είναι:
-Η σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού
-Η μετάδοση με αίμα π.χ. όταν μοιραζόμαστε βελόνες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα
-Από την οροθετική μητέρα στο παιδί (αλλιώς λέγεται και κάθετη μετάδοση) κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης ή του τοκετού και κατά το θηλασμό.Ο hiv είναι ένας πολύ ευαίσθητος ιός και δεν μπορεί να ζήσει για πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα. Καταστρέφεται πολύ εύκολα ακόμα και με τα απλά απορρυπαντικά. Με άλλα λόγια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια αντικείμενα (π.χ. πιάτα, κουτάλια, ποτήρια πετσέτες κ.α) με κάποιον που ζει με τον ιό χωρίς να κινδυνεύουμε μολυνθούμε.
Επειδή ο ιός δεν μπορεί να περάσει το δέρμα μας (μόνο αν υπάρχει αμυχή η τραυματισμός) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αγκαλιαστούμε, να χαϊδευτούμε ή ακόμα και να εκσπερματώσει κάποιος πάνω μας.
Ο ιός δεν μεταδίδεται με το σάλιο και έτσι δεν διατρέχουμε κίνδυνο αν κάποιος βήξει ή φταρνιστεί δίπλα μας. Και ακόμα καλύτερα μπορούμε να φιληθούμε  (ακόμα και βαθύ φιλί) άφοβα και όσο θέλουμε χωρίς να κινδυνεύουμε.
Γενικά ο ιός δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή, ούτε και με την σωματική, αλλά μόνο με ορισμένες σεξουαλικές επαφές όταν δεν παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Για τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την hiv λοίμωξη στην Ελλάδα  κλικ εδώ

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button