Ορθό/πρωκτός/βλεννογόνος

Ορθό
Το ορθό έχει μήκος 10 έως 13 εκατοστά και έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλεται όταν αυξάνει το περιεχόμενο του χωρίς να αυξάνουν και οι πιέσεις μέσα στο ορθό. Για αυτό τον λόγο είναι ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός χώρος αποθήκευσης κοπράνων.

Πρωκτός
Ο πρωκτός είναι το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού μας συστήματος. Βασική του λειτουργία είναι να συγκρατεί τα κόπρανα που αποθηκεύονται στο ορθό. Το μήκος του είναι γύρω στα 5 εκατοστά.
Στο κάτω τμήμα του πρωκτού απολήγουν πολλά νεύρα και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητο. Μπορείς να νοιώσεις πόνο ή ηδονή σε αυτό το τμήμα.
Ο πρωκτός περιβάλλεται από δύο κυλινδρικούς μύες τους σφικτήρες. Τον εσωτερικό και τον εξωτερικό.
Ο εξωτερικός σφικτήρας βρίσκεται στον δακτύλιο σου. Είναι ένας κυκλικός μυς που μπορείς να τον σφίξεις και να τον χαλαρώσεις με την θέληση σου. Είναι ο μυς που σφίγγεις όταν θέλεις να πας τουαλέτα και πρέπει να κρατηθείς.
Περίπου ένα εκατοστό πιο μέσα βρίσκεται ο εσωτερικός σφικτήρας. Είναι και αυτός ένας κυκλικός μυς που περιβάλλει τον πρωκτό. Τον εσωτερικό σφικτήρα δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε γιατί αντιδρά μόνο σε ερεθίσματα του σώματός μας. Μπορούμε να μάθουμε όμως να τον χαλαρώνουμε. (Την επόμενη φορά που θα βήξεις συγκεντρώσου για λίγο στον πρωκτό σου και θα καταλάβει πως θα συσπαστεί ο εσωτερικός σου σφικτήρας)  Ο εσωτερικός σφικτήρας μπορεί να συσπάται αλλά δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση πάνω από 60 δευτερόλεπτα μετά πρέπει να χαλαρώσει.


Βλεννογόνος
Η επιφάνεια του ορθού και του πρωκτού καλύπτεται από τον βλεννογόνο ιστό που παράγει την βλέννα, ένα είδος φυσικού λιπαντικού που έχει σκοπό να βοηθά στην αφόδευση και συμβάλλει στην προστασία του εντέρου από διάφορες μολύνσεις.
Στην περίπτωση του πρωκτού ο βλεννογόνος είναι πολύ λεπτός σε αντίθεση με τον βλεννογόνο του στόματος του λαιμού ή του κόλπου της γυναίκας (π.χ. ο βλεννογόνος του πρωκτού έχει μία στοιβάδα ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου πέντε). Μπορεί πολύ εύκολα να τραυματιστεί ή να δημιουργήσει μικρές αμυχές από όπου μπορούν να περάσουν μικρόβια και ιοί. Αμυχές μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε περίπτωση που κάτι εισχωρήσει στον πρωκτό σου (δάχτυλο, πέος , ντιλντο κ.α)
Ο βλεννογόνος έχει μεγάλη απορροφητικότητα. Οτιδήποτε απορροφά καταλήγει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Για αυτό μερικές φορές χρησιμοποιούμε φάρμακα σε μορφή υπόθετου ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που κάνεις πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό και ο σύντροφος σου τελειώσει μέσα σου, ο βλεννογόνος θα απορροφήσει πολλές από τις ουσίες που περιέχει το σπέρμα. Μεταξύ αυτών και τον ιό hiv! Για αυτό η πρωκτική επαφή χωρίς προφυλακτικό είναι μια επικίνδυνη πρακτική ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια πληγή που μπορεί να περάσει ο ιός.
Όταν κάνεις πρωκτικό σεξ η βλέννα που παράγει ο βλεννογόνος σου τελειώνει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να δημιουργηθούν πληγές ή αμυχές ή να σπάσει το προφυλακτικό. Για
αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς άφθονο λιπαντικό στο πρωκτικό σεξ. Το σάλιο δεν είναι αρκετό στεγνώνει πολύ γρήγορα!
Ο βλεννογόνος είναι πάρα πολύ ευαίσθητος σε χημικές ουσίες. Αρωματικά λάδια ή κρέμες μπορούν  πολύ εύκολα να προκαλέσουν ερεθισμούς και να σε κάνουν πιο ευάλωτο σε διάφορες μολύνσεις και λοιμώξεις όπως αυτή του hiv. Σε πολλούς τα προφυλακτικά που περιέχουν σπερματοκτόνα όπως το nonoxynol9 προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του πρωκτού. Καλύτερα να αγοράζεις προφυλακτικά που δεν έχουν nonoxynol9.

Για την γραφική αναπαράστση δες Βικιπαίδεια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button