«Οι τρανς στραγγαλίζονται καθημερινά»

Με εκδηλώσεις σε 180 χώρες στη μνήμη των θυμάτων της τρανσφοβικής βίας τιμάται η 20ή Νοεμβρίου. Διημερίδα διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το Σαββατοκύριακο, με πορεία στη Βουλή.
«Το τελευταίο περιστατικό που έχουμε καταγράψει έγινε σε λεωφορείο. Μια παρέα περιέλουσε με κόκα κόλα μια τρανς. Κατέβηκε η τρανς κάτω, μπήκε μπροστά στο λεωφορείο, είπε στον οδηγό “δεν πας πουθενά” και φώναξε την αστυνομία. Δεν έκανε όμως μήνυση, γιατί δεν είχε να πληρώσει το παράβολο». Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), είναι εξοργισμένη με τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται οι τρανς στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Εφτασαν τις 238 οι δολοφονίες τρανς παγκοσμίως την τελευταία χρονιά, 1.374 από το 2008, όταν άρχισε η συστηματική καταγραφή τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο τρανς οργανώσεων Transgender Europe.

«Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουν καταγραφεί δολοφονίες τρανς, και ελπίζουμε να μην υπάρξουν ποτέ. Ομως καθημερινά οι τρανς στραγγαλίζονται. Δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά. Δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Είναι αποκλεισμένες από παντού», επισημαίνει η Μαρίνα Γαλανού. Στη μνήμη των θυμάτων της τρανσφοβικής βίας είναι αφιερωμένη η 20ή Νοεμβρίου, που τιμάται με εκδηλώσεις σε 180 χώρες. Στην Ελλάδα, το ΣΥΔ οργανώνει για τέταρτη χρονιά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που θα ολοκληρωθεί με πορεία μνήμης προς τη Βουλή την Κυριακή βράδυ στις εννιά. Ημερίδα έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου. Στο πάνελ βρίσκονται μεταξύ άλλων πολιτικοί – «για να ακούσουν τα ζητήματά μας, αλλά και να μας πουν τι προτίθενται να κάνουν για μας», λέει η Μαρίνα Γαλανού.

Την τρανσφοβία τη νιώθουν καθημερινά οι τρανς στην Ελλάδα. Πέρσι, λίγο έλειψε να κάψουν ζωντανή μια τρανς μαθήτρια στο σχολείο, όπου της έκαναν τη ζωή δύσκολη με σκοπό να τη διώξουν. Υστερα από κινητοποίηση και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, τα δικαιώματά της αναγνωρίστηκαν. Χαρακτήρα πογκρόμ είχαν οι πρόσφατες διώξεις τρανς από δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο δόθηκε τέλος και πάλι με δυναμική κινητοποίηση του ΣΥΔ και βουλευτών.

Τα περιστατικά τρανσφοβίας δεν έχουν τέλος. «Πρόσφατα, το ΣΥΔ ενοικίασε χώρο σε μια πολυκατοικία κυρίως γραφείων, για να μετακομίσει εκεί. Ξεσήκωσαν το σύμπαν οι άλλοι ένοικοι, θέλουν να μας διώξουν. Μιλάμε για ένα αναγνωρισμένο σωματείο, που έχει νομική μορφή. Είναι δυνατόν; Αντέδρασε μάλιστα κάποιος που είναι και δικηγόρος. Πρέπει να μάθει ότι υπάρχουν και οι νόμοι 3304/2005 και 3896/2011 κατά των διακρίσεων», λέει η Μαρίνα Γαλανού.

Η διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Διεμφυλικών ατόμων πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής από τις 5 ώς τις 9, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Το Σάββατο θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ΣΥΔ, ΛΟΑΤ οργανώσεων και οργανώσεων για το HIV/AIDS, και θα προβληθεί ταινία. Την Κυριακή θα μιλήσουν η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», ο Κωστής Παπαϊωάννου από την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια στο Πάντειο, οι βουλευτές Γιάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Ραδιοφωνική εκπομπή του Thessaloniki Pride

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button