Hπατίτιδα

Ηπατίτιδα
Ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) που προκαλείται από ιούς και είναι γνωστή ως ιογένης ηπατίτιδα. Προκαλείται μερικές φορές και από άλλες αιτίες, όπως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων.
Οι ηπατίτιδες Α, Β και C είναι από τις πιο γνωστές και συχνές. Εμβόλιο υπάρχει μόνο για τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Β

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α θεωρείται η λιγότερο επικίνδυνη από τις  ηπατίτιδες  παρόλο που μπορεί να παρουσιάσει και αυτή επιπλοκές.  Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί κανείς. Ο ιός της ηπατίτιδας Α συναντάται στο μολυσμένο νερό και στα κόπρανα, για αυτό αν χρησιμοποιούμε βρώμικες τουαλέτες και δεν πλύνουμε τα χέρια μας, είναι πολύ εύκολο να την αποκτήσουμε. Σε χώρες με φτωχά μέσα υγιεινής η ηπατίτιδα Α είναι πολύ συχνή γιατί το νερό δεν καθαρίζεται σωστά και έτσι μπορεί να μεταδοθεί είτε μέσω νερού, είτε μέσω ωμών τροφίμων (φρούτα και λαχανικά) που έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό.  

Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται μέσω του ιού της ηπατίτιδας Α (HAV) που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα. Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα από κόπρανα να περάσει στο στόμα μας μπορεί να μας μολύνει. Μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να μεταδοθεί με πρακτικές όπως το rimming(όταν γλύφεις τον πρωκτό του άλλου) το fingering (η διείσδυση δαχτύλου ή δαχτύλων στον πρωκτό), το πρωκτικό σεξ χωρίςπροφυλακτικό, το να μοιράζεσαι ντίλντο χωρίς να τα έχεις καλύψει με προφυλακτικό. Η εναλλαγή από το πρωκτικό σεξ στο στοματικό σεξ χωρίς να έχει καλυφθεί το πέος με νέο προφυλακτικό ή να έχει πλυθεί, είναι επίσης μια  πρακτική υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Α.
Προφύλαξη 
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι να κάνεις το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Α.
Αν δεν θες να το κάνεις, τότε καλύτερα να παίρνεις τις παρακάτω προφυλάξεις;
-Πλύνε τα χέρια σου πριν από την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας.
-Απέφευγε κάθε σεξουαλική πρακτική που μπορεί να σε φέρει σε άμεση επαφή με κόπρανα.
-Χρησιμοποίησε προφυλακτικό όταν κάνεις σεξ.
-Πλύνε καλά τα χέρια σου όταν έχεις πιάσει ντίλντο,  χρησιμοποιημένα προφυλακτικά ή έχει βάλει τα δάχτυλα σου στον πρωκτό του -άλλου.
-Χρησιμοποίησε μεμβράνη όταν κάνεις rimming.
-Χρησιμοποίησε γάντια όταν κάνεις figering ή fisting

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και μπορεί να μην αντιληφθείς ότι έχεις ηπατίτιδα. Περίπου έξη εβδομάδες μετά την μόλυνση μπορεί να έχεις συμπτώματα ελαφριάς γρίπης.
Συνήθη συμπτώματα είναι:
Πυρετός ή διάρροια
Αίσθημα κόπωσης
Χάσιμο βάρους
Πόνος στο στομάχι
Φαγούρα στο δέρμα
Τάση για εμετό
Μπορεί ακόμα να παρουσιάσεις ίκτερο, δηλαδή κίτρινη χροιά στα μάτια και στο δέρμα ενώ τα κόπρανα να έχουν ανοιχτό χρώμα και  τα ούρα να είναι σκουρόχρωμα (το χρώμα του κονιάκ).

Διάγνωση
Βασικός τρόπος διάγνωσης είναι η ειδική εξέτση αίματος (τεστ) για ηπατίτιδα Α.

Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό της ηπατίτιδας Α. Τα συμπτώματα βελτιώνονται σε κάποιο βαθμό με ξεκούραση και σωστή διατροφή.  Ο γιατρός σου θα σου πει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεις το αλκοόλ μέχρι να συνέρθει το συκώτι σου. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεις τις ναρκωτικές ουσίες.

Συμβουλές
-Κάνε το εμβόλιο!
-Το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Α γίνεται σε δύο δόσεις είναι απότελεσματικόκαι ασφαλές και πετυχαίνει προστασία για μεγάλο  χρονικό διάστημα (περίπου 20 χρόνια). 
-Πριν κάνεις το εμβόλιο καλό είναι να κάνεις το τεστ αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Α. Μπορεί να την έχεις περάσει χωρίς να το καταλάβεις και ο  οργανισμός να έχει ήδη δημιουργήσει αντισώματα, οπότε δεν χρειάζεσαι να κάνεις εμβόλιο.
-Να τηρείς πάντα τους κανόνες υγιεινής.

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β οφείλεται σε έναν ιό (HBV) που μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά. Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι πολύ μεταδοτικός και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με το σεξ. Κάποιοι περνάνε την ηπατίτιδα Β χωρίς να το καταλάβουν, ενώ για άλλους μπορεί να σημαίνει μήνες ασθένειας.

Πως μεταδίδεται
Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή καθώς βρίσκεται κυρίως στα σωματικό υγρά  όπως αίμα, σπέρμα, προσπερματικά υγρά, ούρα , κολπικά υγρά. Μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό, το στοματικό σεξχωρίς προφυλακτικό και το rimming.
Ένας άλλος τρόπος μετάδοση είναι η κοινή χρήση συριγγών και άλλων σύνεργων για την προετοιμασία και χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών και η κοινή χρήση προσωπικών αιχμυρών αντικειμένων όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα, νυχοκόπτες.

Πως εξελίσσεται
Η ηπατίτιδα Β μπορεί να εμφανισθεί ώς οξεία ηπατίτιδα με ίκτερο και να εξελιχθεί σε χρόνια. Περίπου 10% των ανθρώπων που περνάνε ηπατίτιδα παραμένουν φορείς της. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος συνεχίζει να έχει τον ιό στο αίμα του, χωρίς να έχει σύμπτωματα, αλλάμπορεί να μεταδώσει τον ιό στους άλλους.


Προφύλαξη

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι να κάνεις το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β.
Ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται όταν χρησιμοποιείς προφυλακτικό στο πρωκτικό και το στοματικό σεξ και δεν μοιράζεσαι αιχμηρά αντικείμενα όπως βελόνες, ξυραφάκια κ.α..

Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Περίπου έξη εβδομάδες μετά την μόλυνση μπορεί να έχεις συμπτώματα ελαφριάς γρίπης. Σηνήθη συμπτώματα είναι:
Πυρετός ή διάρροια
Αίσθημα κόπωσης
Χάσιμο βάρους
Πόνος στο στομάχι
Φαγούρα στο δέρμα
Τάση για εμετό
Μπορεί ακόμα να παρουσιάσεις ίκτερο, δηλαδή κίτρινη χροιά στα μάτια και στο δέρμα ενώ τα κόπρανα να έχουν ανοιχτό χρώμα και  τα ούρα να είναι σκουρόχρωμα (στο χρώμα του κονιάκ).

Διάγνωση
Βασικός τρόπος διάγνωσης είναι η ειδική εξέταση αίματος (τεστ) για ηπατίτιδα Β.

Θεραπεία
Η θεραπεία διαρκεί αρκετές βδομάδες και χρειάζεσαι πολλή ανάπαυση. Ο γιατρός σου θα σου πει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεις το αλκοόλ μέχρι να συνέρθει το συκώτι σου. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεις τις ναρκωτικές ουσίες. Εάν είσαι φορέας της ηπατίτιδας Β τα φάρμακα μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας σου.

Συμβουλές
-Κάνε το εμβόλιο!
-Το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β γίνεται σε τρείς δόσεις σε διάστημα έξι μηνών και  διαρκεί περίπου20χρόνια. 
-Πριν κάνεις το εμβόλιο καλό είναι να κάνεις το τεστ αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Β. Μπορεί να την έχεις περάσει χωρίς να το καταλάβεις και ο  οργανισμός να έχει ήδη δημιουργήσει αντισώματα, οπότε δεν χρειάζεσαι να κάνεις εμβόλιο.

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C είναι η πιο σοβαρή από όλες τις ηπατίτιδες και την γνωρίζουμε  λίγα μόνο χρόνια.
Είναι περισσότερο διαδεδομένη ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών π.χ. ηρωίνη. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 80% των ενεργών ή πρώην χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών έχουν ηπατίτιδα C. Ένα μεγάλο ποσοστών των ανθρώπων που έχουν ηπατίτιδα παρά τις θεραπείες, δεν κατορθώνουν  να αποβάλουν τον ιό και αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα. Όσοι έχουν χρόνια ηπατίτιδα C συνήθως δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα, όμως μετά από κάποια χρόνια μπορούν να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος που είναι μια χρόνια μόλυνση και ερεθισμός του ήπατος. Όσοι έχουν κίρρωση ήπατος έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Η κίρρωση και ο καρκίνος είναι οι δύο βασικές αιτίας θανάτου από ηπατίτιδα C.

Πως μεταδίδεται
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος. Βρίσκεται όμως και στο σπέρμα. Κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων όπως ξυραφάκια οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες και βελόνες αλλά και τα σύνεργα για ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες. Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα με την σεξουαλική επαφή, όμως σε μια επαφή χωρίς προφυλακτικό μπορεί να υπάρξουν πληγές ή αμυχές και έτσι ο ιός να περάσει στο αίμα μας.

Προφύλαξη 
Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας C.
Οι βασικότεροι τρόποι προφύλαξης είναι:
Χρήση προφυλακτικού στην σεξουαλική επαφή.
Χρήση ελαστικών γαντιών στο fisting.
Να μην μοιραζόμαστε αιχμηρά αντικείμενα όπως ξυραφάκια, νυχοκόπτες και οδοντόβουρτσες.
Όταν κάνουμε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, να χρησιμοποιούμε σύριγγες και βελόνες αποστειρωμένες ή μιας χρήσης.
Να μην μοιραζόμαστε τα σύνεργα για την χρήση ενέσιμων ναρκωτικών.

Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμφανή συμπτώματα και πολλές φορές η διάγνωση γίνεται συμπτωματικά μετά από χρόνια. Τα συμπτώματα της είναι περίπου όπως και των άλλων ηπατιτίδων δηλαδή:
Πυρετός ή διάρροια
Αίσθημα κόπωσης
Χάσιμο βάρους
Πόνος στο στομάχι
Φαγούρα στο δέρμα
Τάση για εμετό

 Διάγνωση
Βασικός τρόπος διάγνωσης είναι η ειδική εξέτση αίματος (τεστ)  για ηπατίτιδα C. Το τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει το σώμα μας απέναντι στον ιό της ηπατίτιδας C. Για να δημιουργηθούν αυτά τα αντισώματα χρειάζονται περίπου έξι μήνες.

Θεραπεία
Η θεραπεία διαρκεί περίπου 6 με  12 μήνες και περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα  όπως ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες. Για αυτό το λόγο, όταν τα παίρνουμε θα πρέπει να επισκεπτόμαστε συχνά τον γιατρό. 

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button