Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης  γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον ιό HSV (Herpes Simplex Virus). Παρόλο που ο ιός είναι ίδιος, ο τύπος (τύπος 1-επιχείλιος) του ιού που ευθύνεται για τον έρπητα που εμφανίζεται σε άλλα μέρη του σώματος όπως χείλη, πρόσωπο κλπ, είναι διαφορετικός από τον τύπο (2) του ιού που ευθύνεται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Ο έρπης γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στο πέος, στη βάλανο (το κεφαλάκι), στην ακροποσθία (το πετσάκι που καλύπτει την βάλανο), στον πρωκτό και στην εσωτερική επιφάνεια των μοιρών. Στις γυναίκες εμφανίζεται στα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στην στοματική κοιλότητα.

Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται με την δερματική επαφή.
Προφύλαξη 
Χρήση προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές.
Τα άτομα με έρπητα των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή όταν υπάρχουν ενεργές αλλοιώσεις στα γεννητικά τους όργανα.
 

Συμπτώματα
Συνήθως λίγες μέρες μετά την μόλυνση (3-20 ημέρες) εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες με υγρό. Προτού εμφανιστούν οι φυσαλίδες, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια αίσθηση αυξημένης ευαισθησίας στο δέρμα, κάψιμο, φαγούρα ή πόνος στο συγκεκριμένο σημείο που πρόκειται να εμφανιστούν Οι φυσαλίδες αυτές σπάνε και σχηματίζουν μικρά έλκη (κάτι σαν πληγές) που θεραπεύονται μόνα του σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων. Στην περίπτωση του πρωκτού μπορεί να υπάρχει και έκκριμα με αίμα. Ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ή πόνος στους μύες.
Μόλις το άτομο μολυνθεί, ο ιός “κρύβεται” στα νευρικά κύτταρα, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό και την καταστροφή του από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στα νευρικά κύτταρα ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και έχει τη δυνατότητα να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.
Πριν από την επανεμφάνιση μπορεί να αισθανθείς τσιμπήματα, κάψιμο ή γαργάλημα στην περιοχή όπου θα εμφανιστούν οι φυσαλίδες. Με το πέρασμα του χρόνου οι επανεμφανίσεις γίνονται και πιο αραιές.
Παράγοντες που προκαλούν την ενεργοποίηση του ιού είναι το στρες, η κατάχρηση αλκοόλ, το δυνατό ηλιακό φως (υπεριώδες), καθώς και όλες οι παθήσεις που ελαττώνουν την άμυνα του οργανισμού όπως η hiv λοίμωξη ή φάρμακα όπως χημειοθεραπευτικά ή στεροειδή.
Θεραπεία
Η θεραπεία του έρπητα γίνεται με ειδικά φάρμακα, δισκία ή αλοιφές. Επειδή ο ιός δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό, αυτό που προσπαθεί να πετύχει η θεραπεία είναι να ελαττώσει την διάρκεια του κάθε επεισοδίου και να μειώσει τον αριθμό των επανεμφανίσεων ή να τις σταματήσει εντελώς. 
Συμβουλές
-Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Μίλησε με τον γιατρό σου

Τα άτομα που έχουν έρπη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό τόσο όταν έχουν εμφανή συμπτώματα, όσο και όταν δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.
Ο έρπης στα χείλη ή στο πρόσωπο μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα μέσω του στοματικού σεξ.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button