Χλαμύδια

Χλαμύδια
Είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από μικροοργανισμούς, τα βακτήρια Chlamydia trachomatis. Αν η πάθηση δεν θεραπευτεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επαναμόλυνσης. Στους άντρες προσβάλλει την επιδιδυμίδα (την αποθήκη του σπέρματος) και προκαλεί τοπική διόγκωση και πόνο. Ακόμη ανάλογα με  τις  σεξουαλικές πρακτικές μπορούν να προσβληθούν τα μάτια, ο φάρυγγας και ο πρωκτός.
Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται με την πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Προφύλαξη 
Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα
Συχνά δεν παρουσιάζονται συμπτώματα γι αυτό είναι πιθανό να έχεις μολυνθεί και να μην το γνωρίζεις. Τα βασικά συμπτώματα, αν εμφανιστούν, είναι τσούξιμο ή κάψιμο κατά την ούρηση και έκκριση υγρού από το στόμιο της ουρήθρας.
Διάγνωση
Η διάγνωση είναι απλή και ανώδυνη και βγαίνει μετά από ειδική μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος του πέους. Επίσης μπορεί να γίνει και ειδική εξέταση ούρων, όμως αυτή η εξέταση είναι περισσότερο αξιόπιστη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και γίνεται με αντιβιοτικά. Τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αν σταματήσεις τα χάπια μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, δεν επιτυγχάνεται η εκρίζωση του μικροοργανισμού και  η μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικό να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.
Συμβουλές
-Μην πιέζεις την ουρήθρα σου για να βγάλει περισσότερο έκκριμα. Μπορεί να την τραυματίσεις εσωτερικά και να χειροτερέψεις την  κατάσταση.
-Μετά από κάθε επαφή με την πάσχουσα περιοχή, πλύνε καλά τα χέρια σου.
-Ολοκλήρωσε την θεραπεία ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
-Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Σημαντικό είναι να εξετασθούν και οι ερωτικοί σύντροφοι για να αποφεύγεται ο κύκλος επαναμόλυνσης.
-Μίλησε με τον γιατρό σου.

Πηγή: gaysexualhealth.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button