20 LGBTQI+ άτομα που άλλαξαν τον κόσμο

Υπάρχουν πολλά LGBTQI+ άτομα που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα.

Μέγας Αλέξανδρος

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον βασιλιά της Μακεδονίας και ικανότατο στρατηγό Μέγα Αλέξανδρο, ως gay ή bisexual. Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς ο ίδιος ένιωθε έλξη προς το ανδρικό φύλο.

Screenshot_65

 

Hatshesput

Η Hatshepsut ήταν η Βασίλισσα της Αιγύπτου, αυτοαποκαλούνταν όμως ως Βασιλιάς, μιας και η έκφραση φύλου που είχε δεν συμφωνούσε με το βιολογικό της φύλο.

Screenshot_66

 

Leonardo Da Vinci

Ο Leonardo Da Vinci εκτός από ιδιοφυία της τέχνης, της επιστήμης και της μηχανικής ήταν και ομοφυλόφιλος.

Screenshot_67

 

Allan Turing

Ο Allan Turring ήταν Βρετανός μαθηματικός, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στον αντιφασιστικό αγώνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς αποκωδικοποίησε τη ναζιστική κρυπτογραφική μηχανή : «Enigma». Το 1952 συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας και υπέστη χημικό ευνουχισμό.

Screenshot_69

 

Michalengelo

Πολλές είναι ενδείξεις που θέλουν τον γλύπτη και ζωγράφο Michelangelo να είναι ομοφυλόφιλος, αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις.

Screenshot_70

 

Barbara Gittings

Η Barbara Gittings, ήταν ανοιχτά λεσβία ακτιβίστρια, η οποία πάλευε δημοσίως για τα δικαιώματα των queer ατόμων, τουλάχιστον μια δεκαετία πριν το Stonewall. Παράλληλα, ίδρυσε την οργάνωση » New York Chapter of the Daughters of Bilitis» και ηγήθηκε του  του επιτυχημένου κινήματος για να δοθεί τέλος στην ψυχιατρικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Screenshot_71

 

Christine Jorgensen

Η  Αμερικανή Christine Jorgensen ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα που υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου τo 1951. Η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες των Η.Π.Α.

Screenshot_72

 

Sally Ride

Η Sally Ride ήταν η πρώτη γυναίκα αστροναύτης και η πρώτη χειρίστρια ρομποτικού αριστερού βραχίονα σε διαστημικό λεωφορείο, ενώ τιμηθήκε με το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας. Η Ride έκανε «coming out» ως λεσβία μετά θάνατον μέσα από τα λόγια της αδερφή της. Μάλιστα, είχε σχέση με γυναίκα για 27 συναπτά έτη.

Screenshot_73

 

Harvey Milk

Ο Harvey Milk ήταν ο πρώτος εκλεγμένος στην ιστορία των Η.Π.Α ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος και ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος των gay ατόμων.

Screenshot_74

 

Tammy Baldwin

Η Tammy Baldwin από το Winscon είναι η πρώτη λεσβία και το πρώτο ανοιχτά μέλος της LGBTQI+ κοινότητας το οποίο εκλέχθηκε στη γερουσία των Η.Π.Α με το κόμμα των δημοκρατικών.

Screenshot_75

 

Οι αδερφές Lily and Lana Wachowski

Οι παραγωγοί ταινιών του Hollywood και αδελφές Lily και Lana Wachowski πριν λίγα χρόνια έκαναν coming out ως τρανς.

Screenshot_76

 

 

Ellen DeGeneres

Η αγαπημένη ηθοποιός, παρουσιάστρια και κωμικός Ellen DeGeneres είναι ανοιχτά λεσβία, ενώ κάνει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις με τη σύζυγο της. Έχει γράψει τη δική της ιστορία στην τηλεόραση και συνεχίζει απτόητη.

Screenshot_77

 

Barney Frank

Ο Barney Frank ήταν για χρόνια ακτιβιστής για τα LGBT+ δικαιώματα. Ως μέλος της βουλής των αντιπροσώπων της Μασαχουσέτης εισήγαγε το 1973 έναν νόμο κατά των διακρίσεων στην κατοικία, την εργασία και την εξυπηρέτηση στις δημόσιες υπηρεσίες που βάραιναν τους ομοφυλόφιλους.

Screenshot_78

 

 

James Baldwin

Ο James Waldin ήταν γκέι συγγραφέας με πληθώρα βιβλίων στο ενεργητικό του. Οι απόψεις του περί σεξουαλικότητας και φυλής χρησιμοποιούνται ευρέως στο κίνημα «Black Lives Matter» των Η.Π.Α.

Screenshot_80

 

Bayard Rustin

Ο Bayard Rustin ήταν ανοιχτά μέλος της LGBTQI+ κοινότητας και ακτιβιστής για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικάνων. Μάλιστα, ήταν ο διοργανωτής της πορείας του 1963 στην Ουάσινγκτον, όπου ο Martin Luther King πραγματοποίησε τη διάσημη ομιλία του : «I have a dream».

Screenshot_81

 

 

Troy Perry

Για τα πιστά LGBTQI+ άτομα ο Troy Perry είναι ο πατέρας της σύγχρονης queer θρησκευτικής θεωρίας. Επίσης είναι ο ιδρυτής της Μητροπολιτικής Εκκλησίας της Κοινότητας.

Screenshot_82

 

Harry Hay

Ήταν ο ιδρυτής μίας εκ των πρώτων οργανώσεων ομοφυλόφιλων ανδρών, διεθνώς. Η κρατική μηχανή των Η.Π.Α δίωξε τον Harry Hay για τις κομμουνιστικές του ιδέες. Η ειρωνεία είναι πως το Κομμουνιστικό Κόμμα των Η.Π.Α τον διέγραψε, καθώς επείδη ήταν ομοφυλόφιλος θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια των μελών του κόμματος.  Επιπλέον, ήταν ο ιδρυτής του γκέι απελευθερωτικού κίνηματος του Λος Άντζελες.

Screenshot_83

 

 

Laurence Michael Dillon

Ο Laurence Michael Dillon γεννήθηκε ως κορίτσι με το όνομα Laura Maud Dillon, όμως το κοινωνικό του φύλο δεν συμβάδιζε με το βιολογικό του φύλο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φύλου της Αυστραλίας ήταν ο πρώτος άνδρας που πραγματοποίησε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Screenshot_84

 

Oscar Wilde

Ο Oscar Wilde ήταν συγγραφέας πολλών γνωστών βιβλίων αλλά και θεατρικός συγγραφέας.

Screenshot_85

 

Deborah Samspon

Το ονόμα της δεν είναι γνωστό αλλά έθεσε τον ευατό της σε κίνδυνο παριστάνοντας τον άνδρα προκειμένου να πολεμήσει τους Βρετανούς κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Πόλεμο των Αμερικανών. Οι ιστορικοί λένε πως είχε μια ανδροπρεπή έκφραση φύλου, δεν επιθυμούσε να παντρευτεί, ντυνόταν με ανδρικά ρούχα και ότι είχε ρομαντικές σχέσεις με γυναίκες.

Screenshot_86

 

πηγή: avmag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button