17 Μαΐου ημέρα ενάντια στην ομοφοβία και στην τρανσφοβία

Σήμερα 17 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα ενάντια στην ομοφοβία και στην τρανσφοβία. Σύμφωνα λοιπόν με την επιτροπή IDAHO (International Day Against Homophobia and Transphobia – Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και την Τρανσφοβία) η ημέρα αυτή έχει σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο όσο αφορά τους διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς και να αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή για ποικιλόμορφη δράση και διάλογο μέσα στην κοινωνία.

 

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2003 στο Κεμπέκ του Καναδά ως Εθνική ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία. Το 2004 ο Louis – Georges Tin, γάλλος καθηγητής πανεπιστημίου, υποστηριχτής για τα δικαιώματα των μαυρών και της LGBT κοινότητας και εκδότης του “Λεξικό της ομοφοβίας”, δημιούργησε την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, καλώντας για παγκόσμια αναγνώριση της ημέρας αυτής και προτείνοντας ως ημερομηνία την 17η Μαΐου, ως τιμή προς την ημέρα που ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από την λίστα με της ψυχικές διαταραχές.

 

Αν και πλέον η ομοφυλοφιλία θεωρείται να είναι πιο ελεύθερη από ποτέ, κοινωνικά δεν είναι πλήρως αποδεχτή. Μονάχα λίγες χώρες έχουν δώσει πλήρη νομιμοποίηση σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όπως γάμος, υιοθεσία παιδιών, κληρονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά ακόμα και σε αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. 


Επιπλέον δυστυχώς, σε 84 χώρες η ομοφυλοφιλία παραμένη παράνομη, σε 7 από τις οποίες ισχύει ακόμα η θανατική ποινή. Η μη αποδοχή
από την κοινωνία και η ποινικοποίηση της οδηγούν πολλές φορές σε εγκλήματα μίσους ενάντια σε ομοφυλόφιλους και τρανς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Kαι το site:

http://dayagainsthomophobia.org/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button